Ağız Gargarası Nedeniyle Ehliyetini Kaybetti

TAKİP ET

Bir sürücü, cacık yedikten sonra ağız gargarası kullanması üzerine 1.03 promil alkollü çıkınca ehliyetini kaybetti.

14 Temmuz günü Bursa'da meydana gelen olayda, Bursa Barosu avukatlarından Muhammet Şamil Gürcü'nün Gemlik'ten Bursa'ya gittiği sırada trafik polislerinin yaptığı yol uygulamasında gerçekleştirilen alkolmetre muayenesinde 1.03 promil alkollü olduğu belirlendi.

Avukat Gürcü alkol almadığını polis ekiplerine anlattıysa da ekipler cihazda çıkan alkol oranına göre işlem yaparak Gürcü'nün aracını trafikten men etti ve ehliyetine 6 aylığına el koydu.

Olayın ardından özel bir hastaneye giderek kan testi yaptıran Gürcü, kanında alkol olmadığına ilişkin raporla birlikte Gemlik Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurdu.

Gürcü'nün itirazını değerlendiren Gemlik Sulh Ceza Hakimliği, Avukat Gürcü'yü haklı bularak ehliyetinin geri verilmesine ve aracına kesilen cezanın iptal edilmesine hükmetti.

Ağız Temizleme Suyuyla Gargara Yapmış

Başvurusundan 2 buçuk ay sonra ehliyetini geri alan Avukat Şamil Gürcü, "Trafik uygulaması yapılacağı söylendi. Araçtan inerek gerekli işlemler yapıldı, alkolmetre cihazına üfledim ve 1.03 promil alkollü çıktım. Fakat ben o gün alkol kullanmamıştım. Ben alkol almadığımı söylememe rağmen polis arkadaşlar cihazın 1.03 promil çıktığını dolayısıyla işlem yapmaları gerektiğini söyledi. Ben de 'Siz prosedürü uygulayın ben itiraz edeceğim' dedim. Ehliyetim alındı ve aracıma el konuldu. Ben devlet hastanesine giderek kan testi yaptırmak istedim fakat adli konu olmadığım için test yapmadılar. Bu sefer özel bir hastaneye gittim 2 tüp kan verdim. Yapılan tetkiklerde kanımda alkol olmadığı tespit edildi. Ben o gün gerçekten alkol kullanmamıştım. Şöyle; evden cacık yiyip çıktığım için ağzımı ağız gargarasıyla çalkalamıştım. Jandarma tarafından alınan ifademde de söyledim bunu" ifadelerini kullandı.

Kalibrasyon yapılmayan cihazların birçok nedenle hatalı sonuç verebildiğini ve bu cihazların belli aralıklarla kalibre edilmesi gerektiğini öğrendiğini belirten Gürcü, "Bu konuyla ilgili verilen emsal kararlar ve hastaneden aldığım raporla Gemlik Sulh Ceza Hakimliğine itirazda bulundum. Ve o gün benim gerçekten alkol kullanmadığım buna rağmen alkolmetre cihazında çıkan 1.03 promilin hata olduğu ortaya çıktı. Alkol bazlı ağız suyu sebebiyle alkollü çıkabiliyorsunuz. Haklılığımı ispat edip ehliyetimi geri almış oldum. Süreç yaklaşık 2,5 ay sürdü" diye konuştu.

Ağız Gargarası Nedeniyle Ehliyetini Kaybetti muhammet şamil gürcü cacık alkol promil aracını trafikten men kalibrasyon cihaz