Ahıska Türklerinin Sürgününün 76. Yıl Dönümü Anıldı

TAKİP ET

Ahıska Türklerinin sürgününün 76. yıl dönümü anıldı.

Bugün, Ahıska Türklerinin sürgün edildiği 14 Kasım 1944 tarihinin 76. yıl dönümü. Sovyetler Birliği tarafından zor şartlar altında sürgün edilmeye zorlanan Ahıska Türklerinden pek çok kişi bu olaylar sırasında yaşamını yitirdi. Bu acı olayın 76. yıl dönümü anıldı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan anma mesajı şu şekilde:

"#Ahıska Türklerinin Sürgününün 76. yıldönümünde, hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, aziz hatıralarını saygıyla yad ediyoruz. Türkiye, Ahıska Türkü soydaşlarına bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tam desteğini vermeye devam edecektir. #AhıskaTürkleri #14Kasım1944"

Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybiha ise şu mesajı paylaştı:

"#Ahıska Türklerinin Sürgününün 76. Yıldönümünde, Sovyet rejimi tarafından zalimce yapılan sürgün sırasında hayatlarını kaybedenleri rahmetle anıyor, Ukrayna toplumunun ayrılmaz parçası olan Ahıska Türklerinin acısını paylaşıyoruz. #14Kasım1944"

Neler Yaşandı?

2. Dünya Savaşının zor şartları altında, Ahıskalılar silah altına alınmış ve cepheye sürülmüşlerdi. Erkekler Ruslarla birlikte Almanlara karşı savaşırken geride kalan kadın, yaşlı ve çocuklar cephedekilerin dönmesini bekliyordu. Ancak diktatör Stalin, altı ay önce Kırım Türklerine yaptığı zulmün benzerini Ahıskalılara reva görmüştü. Sabahın erken saatlerinde evlerinden silah zoruyla çıkartılıp yük trenlerine üst üste bindirilen Ahıskalıların yanlarına eşya almalarına dahi izin verilmedi. Bir aydan fazla süren bu zor yolculukta açlık ve soğuktan 17 bin kişi hayatını kaybetti. Hayatta kalanlar ise Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistana bırakıldılar.

Sovyetler, kurduğu çalışma kamplarında kadın, yaşlı, çocuk ayrımı yapmadan Ahıskalıları en ağır işlerde çalıştırdı. Şehirlere yerleşmelerini yasakladı, bulundukları yerden ayrılmama kuralı koydu. Ayrılanları ise Sibirya'ya, ölüme gönderdi. Stalin'in Asıl Amacı Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra ortaya çıkan arşiv kayıtlarına göre Stalin, Karadeniz çevresini Türklerden temizlemek istiyordu. Bu amaçla asılsız iddialar ve bahanelerle Ahıskalıları bir gecede vatanlarından koparmakta sakınca görmemişti. Ahıskalılara Nazilerle işbirliği yaptıkları iftirasını atıp bu zulme zemin hazırlamıştı. Sürgünün Bilançosu 600 bin Ahıska Türkü vatanından uzakta, ana vatanlarına hasret yaşıyor. Türkiye'de özellikle Ardahan ve Erzincan'da yaşayan Ahıskalılar en çok Kazakistan ve Rusya'da yaşıyor. 

Ahıska Türkleri rusya sscb sürgün sovyetler birliği 76. yıl rus Kırım Türkü Kazakistan Özbekistan Kırgızistan