AİHM Açıkladı: İfade Özgürlüğünün En Çok İhlal Edildiği Ülke Türkiye

TAKİP ET

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 2020 raporuna göre, geçen yıl en çok mahkum edilen ülke Rusya oldu, ikinci sırada Türkiye geldi. Ancak Türkiye 2019'da olduğu gibi 2020 senesinde de ifade ve düşünce özgürlüğünün en çok ihlal edildiği Avrupa ülkesi oldu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 2020 raporuna göre, geçen yıl en çok mahkum edilen ülke Rusya oldu, ikinci sırada Türkiye geldi. Ancak Türkiye 2019’da olduğu gibi 2020 senesinde de ifade ve düşünce özgürlüğünün en çok ihlal edildiği Avrupa ülkesi oldu.

Euronews'in haberine göre, AİHM'nin geçen yılki çalışmalarıyla ilgili veriler paylaşıldı. AİHM geçen yıl toplam 871 davada karar açıkladı. Davaların 762'sinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) en az bir maddesinin ihlal edildiğine karar verilirken, 84'ünde ihlale rastlanmadı. Davaların 6'sı dostane çözümle, 24'ü ise diğer yollardan sonuçlandı.

31 Aralık 2020 itibarıyla, AİHM’de karara bağlanmayı bekleyen davaların %22,4’ünü Rusya’dan, %18,1’ini ise Türkiye’den gelen başvurular oluşturdu. 

Bu ülkeleri, %16,8 ile Ukrayna, %12,2 Romanya ve %5,6 ile İtalya takip ediyor. Bu ülkelere karşı başvurular toplam dosyaların %75'ine denk.

Ancak 2019’dan geçen yılın sonuna kadar, Türkiye'den gelen başvuruları %27 oranında artış gösterdi. AİHM Başkanı Robert Spano, bu artışın, Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türk mahkemelerinde görülen davaların sonuçlanmaya başlanmasından kaynaklandığını ifade etti. Son yıllarda, Türkiye merkezli başvuruların bir kısımı, AİHS'in adil yargılanma hakkıyla ilgili maddesine dayanıyor.

AİHM 2020 yılında, Türkiye hakkında toplam 97 karar açıkladı, bunların 6'sında herhangi bir ihlale rastlanmadı, bir dava dostane çözümle, beş dava ise diğer yollardan sonuçlandı. Toplam 85 davada ise AİHS'nin en az bir maddesinin ihlal edildiği sonucuna varıldı.

Türkiye hakkındaki davalarda 31 kez ifade özgürlüğü, 21 kez adil yargılanma hakkı, 16 kez özgürlük ve güvenlik hakkı, 14 kez mülkiyet hakkı, 11 kez de toplanma ve dernek kurma özgürlüğüyle ilgili maddelerin ihlal edildiği sonucuna varıldı.

 

mahkeme aihm avrupa insan hakları mahkemesi Türkiye ifade özgürlüğü