AİHM'den Bylock ve Bank Asya Davasında Türkiye Aleyhine Karar

TAKİP ET

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM); gizli bir tanığın ifadesiyle Fethullahçı Terör Örgütü üyeliği sebebiyle mahkum olan, Bylock kullanan ve Bank Asya'da hesabı bulunan Yüksel Yalçınkaya'nın açtığı davada Türkiye'nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM); gizli bir tanığın ifadesiyle Fethullahçı Terör Örgütü üyeliği sebebiyle mahkum olan, Bylock kullanan ve Bank Asya'da hesabı bulunan Yüksel Yalçınkaya'nın açtığı davada Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti.

2020 yılında yapılan başvuruyu karara bağlayan AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) kanunsuz ceza olamayacağı ile ilgili 7. maddesi, örgütlenme ve toplanma hakkıyla ilgili 11. maddesi ve adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddenin 1. fıkrasının ihlal edildiğine hükmetti.

AİHM; 7. maddenin ihlali için  11'e karşı 6 oyla,  6. maddenin 1. fıkrası için 11'e karşı 1 oyla ve 11. madde için oy birliğiyle ihlal kararı verdi.

Türkiye karar gereği, başvuru sahibine 15 bin euro mahkeme masrafı ödeyecek. 

Kayseri’de yaşayan başvuru sahibi, Türkiye’deki cemaatçi darbe girişiminin ardından FETO üyeliğinden dolayı tutuklanıp, 6 yıl üç ay hapis cezasını çarptırılmıştı.

Başvuru sahibi, mahkumiyet kararı veren mahkemelerin bağımsız ve tarafsız olmadığı suçlamasında bulunarak Türkiye'nin sözleşmenin 6. maddesini ihlal ettiğini iddia etmişti.

Bununla beraber, ByLock kullanımı ve Bank Asya hesaplarıyla ilgili suçlamalara ilişkin AİHS’nin 7 ve 11. maddelerinin ihlal edildiği iddia edilmişti.

aihm bylock aihm fetö aihm bank asya bylock ve bank asya