AİHM: Erdoğan'ın Açtığı Davalar, Kılıçdaroğlu'nun İfade Özgürlüğü Hakkını İhlal Ediyor

TAKİP ET

AİHM'nin verdiği karara hükûmetin itirazı reddedildi. Böylece AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açtığı davalar sebebiyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "ifade özgürlüğü hakkı"nın ihlal edildiği tasdik edilmiş oldu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire, partisinin meclis grup toplantılarında yaptığı konuşmalarda AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a "hakaret ettiği" gerekçesiyle tazminata mahkûm edilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı başvuru neticesinde verilen “hak ihlali” kararını yerinde buldu.

T24'ün haberine göre Büyük Daire, hükûmetin bu karara yaptığı itirazı reddetti. Böylece, Kılıçdaroğlu’nun “ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine” yönelik AİHM kararı kesinleşmiş oldu. Buna göre Kılıçdaroğlu’na 11 bin 385 Avro (yaklaşık 112 bin Türk Lirası) maddî ve manevî tazminat ödenecek.

AİHM, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 31 Ocak ve 7 Şubat 2012 tarihlerinde partisinin Meclis grup toplantılarında yaptığı konuşmalarda kullandığı ifadeler sebebiyle tazminata mahkûm edilmesiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğünü güvence altına alan 10’uncu maddesinin ihlal edildiğine karar vermişti. Kararda, CHP liderinin bu konuşmaları parlamento çatısı altında yaptığı ve her birey için değerli ifade özgürlüğünün halk tarafından seçilmiş bir vekil için paha biçilmez olduğu belirtilmişti. Söz konusu kararda, Kılıçdaroğlu’nu tazminata mahkûm eden mahkemelerin "sadece Başbakan’ın itibarını zedeleyen unsurları aradıkları" belirtilmiş; mahkûm edilmesine gerekçe olarak gösterilen konuşmalar için "kamuyu ilgilendiren bir konuyla ilgili tartışmalarda bireylerin siyasîlere yönelik eleştirilerinin caydırıcı nitelikte olduğu” yorumu yapılmıştı.

AİHM, Kılıçdaroğlu’nun mahkûm edilmesiyle AİHS’nin ifade özgürlüğüyle ilgili maddesinin ihlaline hükmetmişti.

Tazminatın Yanı Sıra Mahkeme Masrafı da Ödenecek

Hükûmet, bu karara itiraz etti. AİHM Büyük Daire ise itirazı reddetti ve önceki kararı yerinde buldu. Böylece, Türkiye’nin mahkûm olmasına yönelik AİHM kararı kesinleşmiş oldu. Karara göre Türkiye, Kılıçdaroğlu’na 6 bin 385 Avro maddî, 5 bin Avro da manevî tazminat ödeyecek. Ayrıca CHP liderine, 1662 Avroluk mahkeme masrafı da ödenecek.

Kılıçdaroğlu 31 Ocak ve 7 Şubat 2012 tarihlerinde partisinin Meclis grup toplantılarında yaptığı konuşmalarda "Deniz Feneri davası"na değinerek, o dönem başbakan olan Erdoğan’ı sert ifadelerle eleştirmişti. Erdoğan’ın açtığı tazminat davaları sonunda, Kılıçdaroğlu, 10 bin lira tazminat ödemeye mahkûm edilmişti.

Kemal Kılıçdaroğlu CHP CHP Genel Başkanı CHP Lideri AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Erdoğan Erdoğan tazminat davası Erdoğan Kılıçdaroğlu'na dava açtı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AİHM Büyük Daire Avrupa İnsa