AİHM Nahçivan'da İşlenen Turac Zeynalov Cinayetine Dair Davada Kararını Açıklayacak

TAKİP ET

2011 yılında PKK'ya silah sevkiyatı yapıldığını öğrendiği için MTN merkezinde işkenceden geçirildiği ve bu nedenle öldüğü iddia edilen Zeynalov'un davasında babası olayı AİHM'ye taşımıştı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2011 yılında Nahçivan'da işkence altında yaşamını yitiren Turac Zeynalov davasında kararını açıklayacak.

Zeynalov'un Kürtçü terör örgütü PKK'ya silah sevkiyatı yapıldığına ilişkin belgeleri görmesi üzerine tutuklandığı ve Bakü'nün talimatıyla Milli Tehlikesizlik Nazırlığı (MTN) merkezinde işkenceden geçirilerek öldürüldüğü iddia ediliyor.

İddiaların en büyük kaynağı ise Turac Zeynalov'la MTN'de beraber çalıştığını ve aynı bilgilere sahip olduğunu söyleyen İbrahim Musayev. Hayatta kalabilmek adına Rusya'ya kaçan Musayev, ilk olarak Azadlı gazetesine konuşarak olaya dair şok edici gerçekleri açıklamıştı.

Musayev, Zeynalov'un söz konusu belgelerin kopyalarını 2 Ağustos 2011 tarihinde kendisine verdiğini ve 24 Ağustos tarihinde de MTN tarafından tutuklandığını kaydediyor. Bu tarihten birkaç gün sonra Zeynalov, şüpheli bir ölüme kurban gitmişti. Musayev'e göre günlerce ağır işkence gören, birçok kez vücuduna elektrik verilen Zeynalov'a MTN tarafından İran istihbaratı için çalıştığına ilişkin bir itiraf imzalatılmak istendi. Zeynalov, buna direnince Bakü'den ölüm emrinin geldiğini iddia eden Musayev, cesedin uzun süre saklandığını da ifade ediyor. Ceset ortaya çıktıktan sonra ise Zeynalov'un vücudandaki işkence izlerinin cilt kanserinden kaynaklı olduğu öne sürüldü.

Ankara ile aradan geçen yıllarda daha iyi ilişkiler tesis eden Bakü, buna zarar vermemek için Zeynalov cinayetiyle alakadar olmaktan kaçınıyor. Maktulün ailesi ölüm raporlarına erişip olayı daha derin bir şekilde araştırmak istese de bu raporlar onlara asla teslim edilmedi. Her başvurularına cenazede herhangi bir işkence izi olmadığı ve oğullarının akciğerindeki problemden dolayı öldüğü yanıtı verildi.

Bu muamele karşısında Şuriyye Zeynalov, olayı AİHM'ye taşımak mecburiyetinde kalmıştı.

ibrahim musayev turac zeynalov şuriyye zeynalov milli tehlikesizlik nazırlığı mtn azerbaycan pkk silah sevkiyatı nahçivan rusya ermenistan ucubir