AİHM: Yalnızca ByLock Kullanmak Tutuklama İçin Makul Şüphe Oluşturmaz

TAKİP ET

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yalnızca ByLock kullanmanın tutuklama için makul şüphe oluşturmayacağını bildirdi.

Fetullahçıların 15 Temmuz gecesi Türkiye'yi kaosa boğmak için giriştiği terör saldırısı sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal süresince AKP'nin yaptığı yanlış uygulamalar Türkiye'nin FETÖ'yle mücadelesinde elini zayıflatmaya devam ediyor.

15 Temmuz sonrasında telefonunda mürteci Fetullahçılar tarafından kullanılan mesajlaşma uygulaması ByLock bulunduğu için tutuklanan eski polis memuru Tekin Akgün AİHM'ye dava açmıştı.

AİHM bu davada Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "özgürlük ve güvenlik hakkı" maddesinin (5. madde)1. fıkrasındaki "makul şüpheyi" tespit eden c bendinin, "makul sürede ve serbest bir şekilde yargılanma hakkını" tespit eden 3. fıkrasının ve "tutukluluğun yasalara uygunluğuna derhal karar verilmesini" tespit eden 4. fıkrasının ihlal edildiğine hükmetti.

Mahkeme davada Türkiye'yi 12 bin avro tazminat ödemeye ve bin avroluk mahkeme masraflarını karşılamaya mahkum etti.

Yalnızca telefonunda ByLock uygulaması bulunmasının makul şüphe oluşturmadığı vurgulanan mahkeme kararında, Tekin Akgün'ün avukatlarına iddia makamının gösterdiği delillerin sunulmadığı ve bu delillerin savcılık tarafından gizli tutulduğu da vurgulandı.

AİHM Yalnızca ByLock Kullanmak Tutuklama İçin Makul Şüphe Oluşturmaz