AİHM, Yunanistan Sınırında Yakalanıp Suriye'ye Gönderilen Suriyeli İçin Türkiye'ye Ceza Verdi

TAKİP ET

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Muhammad Fawzi Akkad isimli Suriyelinin ülkesine geri gönderilmesi nedeniyle Türkiye'ye ceza verdi.

Yunanistan sınırında yakalandıktan sonra Türkiye'den sınır dışı edilen Muhammad Fawzi Akkad isimli Suriyeli, geçerli otururum izni olmasına rağmen ‘zorla kendi ülkesine sınır dışı edildiğini’ ileri sürerek AİHM’e başvurdu.

AİHM, “Geçerli ikamet iznine sahip bir Suriye vatandaşının zorla geri gönderilmesi Türk hukukunu ihlal etmiştir” değerlendirmesinde bulunarak Türkiye'ye 12 bin 250 euro tazminat cezası verdi.

Mahkeme, "Şahsın Suriye’ye gönderilmesi ve Edirne’den Hatay’a nakli sırasında kelepçelenmesiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. maddesinin (insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele yasağı) iki kez ihlal edildiği" kararına vardı. 

“Mahkeme, şahsın Suriye’de 3. maddeye aykırı bir muameleye maruz kalma riskiyle karşı karşıya olduğuna ve Türk makamlarının gerçekleri bilerek kendisini sözleşmeye aykırı bir muamele riskine maruz bıraktığına inanmak için önemli gerekçeler gösterildiğine karar vermiştir.” ifadeleri yer alan açıklamanın devamında, "Mahkeme ayrıca, şahsın yaklaşık 20 saat süren otobüs yolculuğu sırasında diğer Suriyelilerle birlikte kelepçelenmesinin aşağılayıcı muamele anlamına geldiğine karar vermiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Danimarkalı Yargıç Jon Fridrik Kjølbro başkanlığındaki 7 kişilik jüri heyeti tarafından yapılan karar açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Mahkeme, şahsın Suriye’ye gönderilmesine itiraz edememesi nedeniyle, 3. madde ile bağlantılı olarak 13. maddenin (etkili başvuru hakkı) ihlal edildiğine karar vermiştir. Mahkeme, Türk makamlarının, başvuranın Suriye’ye zorla geri gönderilmesine itiraz etmek için Türk hukuku tarafından öngörülen hukuk yollarından yararlanma fırsatını reddettiğini kaydetmiştir. 5’inci maddenin (Özgürlük ve güvenlik hakkı) ihlal edildiğine karar vermiştir.

Mahkeme, başvuranın Meriç’te Yunanistan sınırına yakın bir yerde tutuklanmasından Suriye’ye gönderilmesine kadar geçen sürede özgürlüğünden mahrum bırakıldığını tespit etmiştir.

Mahkeme, sınır dışı edilmek üzere olan kişilerin gözaltına alınmasıyla ilgili olarak iç hukukta öngörülen yasal güvencelere uyulmadığını kaydetmiştir”

aihm yunanistan sınırı suriyeli türkiye sınır dışı sınır dışı edilen suriyeli