Aile Bakanı Göktaş Yabancı Uyruklulara Yapılan Sosyal Yardım Tutarını Açıkladı

TAKİP ET

"AB finanse etti, bir yılda 6,5 milyar TL harcandı"

T24'ten Eray Görgülü'nün haberine göre, AKP'li Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye’de Geçici Barınma Merkezleri dışında ikamet eden 882 bin 966 yabancı uyrukluya AB finansmanıyla bir yılda toplam 6,5 milyar TL tutarında sosyal yardım yapıldığını açıkladı.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun Türkiye’de yabancı ülke vatandaşlarına yapılan sosyal yardımlara ilişkin yazılı soru önergesini yanıtlayan AKP'li Bakan Göktaş, 2022 yılına ilişkin paylaştığı verilerde Türkiye genelinde 2022'de düzenli ve süreli yardım programlarından toplam 4,4 milyon hanenin faydalandığını belirtti. 

Sosyal yardım programlarının yalnızca Avrupa Birliği tarafından finanse edildiğini vurgulayan Göktaş, tahsis edilen kaynağın projelendirilerek kullandırıldığını da ifade eAKP'li Bakan Göktaş, programların uygulayıcılarının ise Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu, Türk Kızılayı ile kendi bakanlıklarının olduğunu belirtti.

Söz konusu yardımlardan Geçici Barınma Merkezleri dışında ikamet eden, muhtaçlık ve demografik kriterlerden en az birine uyma şartlarını sağlayan, dokuz ile başlayan kimlik numarasına sahip Geçici Koruma Statüsü, Uluslararası Koruma Statüsü, Uluslararası Koruma başvuru sahipleri ve İnsani İkamet İzni bulunan yabancıların faydalanabildiği ifade edildi.

Göktaş, yanıtında şu bilgileri verdi:

“Geçici barınma merkezleri dışında ikamet eden, ihtiyaç sahibi, okulun açık olduğu dönemlerde bir ayda dört günden fazla devamsızlık yapmayan, örgün eğitimde okuyan geçici koruma altındaki ve diğer tüm yabancı çocuklara yönelik Yabancılara Yönelik Şartlı Eğitim Yardımı Programı yürütülmektedir. 2022 yılında Sosyal Uyum Yardımı Programı kapsamında, 325 bin 744 hak sahibine 4.28 milyar TL, Tamamlayıcı Sosyal Uyum Yardımı Programı kapsamında 490 bin 490 kişi için 1.73 milyar TL ve Yabancılara Yönelik Şartlı Eğitim Yardımı Programı kapsamında 667 bin 325 fayda sahibi için 457.8 milyon TL tutarında ödeme yapılmıştır.”

 

sosyal yardım yabancı uyruklu aile ve sosyal hizmetler bakanlığı mahinur özdemir göktaş