Aile Hekimlerinden 'Siyah Önlüklü' Protesto

TAKİP ET

Aile hekimleri, talepleri karşılanana dek siyah önlük giyerek mevcut durumu protesto edeceklerini açıkladı.

14 Mart Tıp Bayramı'nda kutlama yapması gereken sağlık çalışanları, meslek hayatında karşılaştıkları zorlukların giderek artması ve sorunların çözüme kavuşturulması için hiçbir adım atılmaması sebebiyle önlüklü eyleme başladı.

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer; “Hak ettiğimiz bayramı kutlayana dek, siyah önlük ve siyah maskelerimizle hizmetlerimize devam edeceğiz” dedi. 

“Tüm bu çalışmalar sonucunda yenidoğan ölümleri ve anne ölümleri gibi ülkelerin gelişmişlik düzeyi açısından büyük göstergelerden olan sağlık rakamları, iyileştirilmiş seviyelere çekilmiştir. Yaşanılan salgında tüm dünyanın imrenerek izlediği Covid- 19 aşılama başarısı, ‘Aile Hekimliği Çalışanlarının’ göğsünde taşıyacağı birer madalya olarak yerini almıştır” diyen Özer, sağlık alanında ilerlemelerin kaydedildiğini fakat sorunların da giderek arttığını belirtti.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu da yaptığı açıklamada “14 Mart Tıp Haftası’nı kaybettiğimiz meslektaşlarımızın acısı yüreğimizde, pandemi sürecinin yarattığı sorunlar omzumuzda karşılıyoruz. Öncelikle kaybettiğimiz meslektaşlarımızı sevgi, saygı, minnetle anıyoruz. İyi hekimlik değerlerinin gözetildiği, emeğimizin karşılığını alarak çalışacağımız şiddetten arınmış bir sağlık ortamını hep birlikte sağlayacağımıza olan inancımızla 14 Mart Tıp Haftamızı kutluyoruz” ifadelerini kullandı.

Hekimlerin Talepleri

Talepleri karşılanana kadar 'siyah önlük' giyeceklerini belirten hekimleri talepleri şu şekilde:

- Hekim maaşları yoksulluk sınırının altındadır ve ek zam zorunludur. 
- Hakedişler ivedilikle en fazla 2 bin kayıtlı kişi baz alınarak hesaplanmalı ve kayıtlı kişi sayısı da belli bir planlama dahilinde bu seviyelere çekilmelidir. 
- Sağlıkta etkin ve uygulanabilir şiddet yasası bir an önce çıkartılmalıdır. 
- Sağlık yöneticilerinin keyfekeder hukuksuz uygulama ve talepleri ile aile hekimliği çalışanlarına mobbing düzeyindeki uygulama ve taleplerine son verilmelidir. 
- Aile hekimliği birimlerinin kadro eksikliği atamalarla giderilmeli ve 657 sayılı kanun kapsamında istihdam modeline geçilmelidir. 
- Hekimlerin rapor yükünden kurtarılması için yasal düzenlemeler ivedilikle yapılmalıdır. 
- Aile Sağlığı Merkezleri kamu tarafından inşa edilmeli ve uygunsuz fiziki koşullarda sağlık sunumu yapılması sonlandırılmalıdır.

hekim siyah önlük tıp bayramı protesto gürsel özer