Aile İçinde Tecavüze Uğrayıp Öldürülen Kadının Davası: Tecavüzcü, "Tanık" Kabul Edildi

TAKİP ET

Muş'un Malazgirt ilçesinde kayınbiraderi tarafından tecavüze uğrayan Fatma Altınmakas, saldırının ardından evli olduğu Kazım Altınmakas tarafından 14 Temmuz 2020 günü katledildi. Cinayete ilişkin açılan davanın ilk duruşması görüldü.

Tecavüzcü Sinan Altınmakas, duruşmada "tanık" sıfatıyla dinlendi. Tecavüz suçlamasını reddeden Altınmakas, “Abim bu cinayeti tek başına aldığı kararla işlemedi. Cezaevinde onun görüşüne gittiğimde birçok aile büyüğünden aldığı emirle eşini öldürdüğünü söyledi. Bunlar toplantı yapmışlar ve o şekilde bu karar alınmış” dedi.

Fatma Altınmakas'ın kardeşi ve aynı zamanda avukatı olan Mir Bedirhan Ayaz, ilk duruşmada yaşananlara ilişkin açıklamalar yaptı.

TÖRE CİNAYETİ

İddia makamı, cinayetin aile kararı doğrultusunda işlenmiş olma ihtimalini daha önce dikkate almadığı için soruşturmanın da eksik yapıldığını belirten Avukat Ayaz, bu yüzden iddianamenin eksik hazırlandığını ifade etti. Cinayetin "tasarlanarak işlenen bir töre cinayeti" olarak kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Ayaz, "Soruşturma eksik yürütüldü" dedi. Duruşmadaki beyanların davada esası etkileyecek bir delil olduğuna dikkat çeken Ayaz, Sinan Altınmakas'ın adlarını verdiği diğer aile üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

KADINLARIN KAZANIMLARINA KARŞI CİNAYETLER ARTTI

Ülkede işlenen bütün kadın cinayetlerin politik olduğunu ve altında erkek egemen sisteminin yattığını hatırlatan Ayaz, kadın haklarını savunmak için her zaman erdemli bir duruş sergileyeceklerini dile getirdi. Kardeşinin toplumsal bir cinayete kurban gittiğine vurgu yapan Ayaz, İstanbul Sözleşmesi gibi kadınların kazanımlarına karşı yürütülen faaliyetlerle bu cinayetlerin arttığını belirtti.

 

Fatma Altınmakas Muş kadın cinayeti töre cinayeti tecavüz aile içi tecavüz ensest