Akaryakıt İstasyonlarına Yeni Zorunluluk Getirildi

TAKİP ET

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, akaryakıt istasyonlarında elektronik ortamda anlık veri aktarımı yapabilen, yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihazların kullanımı zorunluluğu getirildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karara göre, taşıtlara perakende olarak akaryakıt satışı yapan akaryakıt istasyonlarına pompa ünitelerine bağlanma zorunluluğu bulunan ödeme kaydedici cihazların yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara dönüştürülmesi zorunlu kılındı.

Elektronik kayıt ünitesi bulunmayan akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlar en geç 30 Haziran'a kadar, elektronik kayıt üniteli akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlar ise en geç 31 Aralık'a kadar elektronik ortamda anlık veri aktarımı yapabilen, güvenlik seviyesi yükseltilmiş yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihazlar ile değiştirilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylanan ve şu anda kullanılmakta olan elektronik kayıt ünitesiz akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazların bugünden itibaren, elektronik kayıt üniteli akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazların da 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren akaryakıt istasyonu işletmeleri tarafından üçüncü kişilere satışı veya devri gerçekleştirilemeyecek.

Elektronik kayıt üniteli veya kayıt ünitesiz akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazların üretimi, ithali, mühürlenmesi veya satışı 1 Ocak 2022'den itibaren geçerli olmak üzere yasaklandı.

Bidon, varil ve benzeri gibi taşıtlara yapılmayan her türlü akaryakıt satışında plaka numarası yerine ödeme kaydedici cihazın ilgili modülüne "PLAKASIZ" ibaresi ile müşterinin adı-soyadı ile TC kimlik numarası/vergi kimlik numarası bilgileri eklenecek.

Söz konusu cihazlarda POS harcama belgesi bütünleşik fişe uygun olarak üretilecek. Bankacılık bilgilerini de ihtiva eden ödeme kaydedici cihaz fişleri ile banka pos harcama belgesinin işyeri nüshası sadece yeni nesil ödeme kaydedici cihaz yazıcısından basılabilecek.

Kararda belirtilen usul ve esaslara aykırı hareket eden veya belirlenen sürelerde tebliğ edilen yükümlülükleri yerine getirmeyen mükellefler, ödeme kaydedici cihaz üreticileri/yetkili servisleri, cihazların terminal servisleri, akaryakıt pompa üreticileri ve yetkili servisleri ile banka ve benzeri kuruluşlar hakkında vergi usul kanununun ilgili maddeleri gereği cezai işlem uygulanacak.

akaryakıt istasyonlar resmi gazete karar yeni yükümlülük cihaz düzenleme pompa elektronik kayıt ünitesi ünitesiz 1 ocak 2022 31 aralık 30 haziran 2021 esas usul ceza işlem plakasız başlıyor