Akdeniz Foku İçin Demre Korsan Mağarasına Zincir Çekildi

TAKİP ET

Dünyada sayısı çok az kalan Akdeniz fokunun, bölgedeki turizm faaliyetleri sebebiyle üreme yapamaması gerekçesi ile Demre Korsan Mağarası'na birçok kurumun işbirliği ile zincir çekildi.

Gezegende sayısı çok az kalan ve baskı altında bulunan Akdeniz fokunun, dinlenme ve sığınak alanı olan Demre Korsan Mağarası'na zincir çekildi.

Bölgedeki turizm faaliyetleri sebebiyle Akdeniz fokunun üreme yapamaması gerekçesi ile Sahil Güvenlik, AKUT, Sualtı Araştırmaları Derneği - Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG),  Demre Kaymakamlığı ve Kaş Kaymakamlığı gibi kurumarın işbirliği ile Demre Korsan Mağarası'na zincir çekildi.

Mağaraya çekilen zincir ve yerleştirilen tabelalar sayesinde sayısı çok az kalan Akdeniz fokunun yaşam ve konfor alanı güvence altına alındı.

Akdeniz foku için yapılan bu faaliyetin detaylarını belgesel yapımcısı Mert Gökalp sosyal medya hesabından paylaştı. 

Mert Gökalp paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

''Demre Korsan mağarası Akdeniz fokların Kekova bölgesinde önemli sığınak ve dinlenme noktalarından birisi konumudadır. Bu mağara Türkiye kıyılarında turizm sezonunda en çok tekne girişi yapılan mağaraların başında gelmektedir. oklar bu girişler ve özellikle geceleri yapılan faaliyetler nedeniyle bu mağarada üreme yapamamaktadır. 

Gezegende çok az sayıda kalan ve büyük baskı altında bulunan Akdeniz fokuna bir yaşam alanı bırakabilmek adına Demre Kaymakamlığı,  Kaş Kaymakamlığı bu mağaranın girişlere kapanması uygun gördüler. 

Demre Sahil Güvenlik komutanlığının Sahil Güvenlik sağlaması ve giriş yapmaya gelen gezi teknelerine durumu izah etmesi sayesinde güvenli bir operasyon gerçekleştirildi.

Korsan Mağarası girişine zincir çekilerek Girişe kapandığını belirten tabelalar yerleştirildi.

En güzel gelişme ise operasyonun yapıldığı sırada yetişkin dişi bireyin mağaraya girerek bizi selamlaması oldu.

Buradan SAD-AFAG'ın gerçekleştirdiği operasyona destek veren AKUT Kaş/Kalkan ekibine, güvenliğimizi sağlayan Kalkan, Kaş ve Üçağız SG ekiplerine ve izinlerimizi sağlayan Kaş ve Demre Kaymakamlıklarına, Korsan Mağarasında zincir çekiminde büyük emek veren kaptanımız @soner_kucur ve @triptokekova ekibine ve bu işin devamlılığı için bilinçlendirme sağlayacak Demre Tekne Taşıma Kooperatifine gönülden teşekkürler.

Bu çalışma Monk Seal Allience destekli SAD-AFAG'ın yürüttüğü ‘Akdeniz Fokunun Muğla ve Antalya kıyılarında somut adınlarla korunması’ projesi kapsamında gerçekleştirilmiştir

Kaş Sahil Güvenlik komutanlığın güvenlik sağlamasıyla AKUT personelinin özenli çalışması sayesinde güvenli bir operasyon gerçekleştirildi. Akut zorlu bir noktada yer alan mağaraya ip tekniğiyle sarktı ve zincir yukarından ip ve desteğiyle taşındı. 

"SAD-AFAG bir çözüm ortaya koydu ve fokların yatak odaları olan kıyı mağarası girişine uyarı tabelaları ile birlikte fiziki engel tasarladı. İlgili Mülki İdari Amirlikleri, SG ve AKUT işbirliği ile birlikte mağaraları insan baskısına karşı tüm masrafları üstlenerek zincir çekti.''

 

akdeniz foku demre kaş korsan mağarası zincir çekildi mağara antalya