Akdeniz'de ABD ve Yunanistan'dan Ortak Tatbikat

TAKİP ET

Yunanistan, Girit Adası açıklarında ABD ile donanma ve hava unsurlarının katılımıyla ortak bir askeri tatbikat gerçekleştirildiğini açıkladı.

Doğu Akdeniz'de karşılıklı Navtex ilanları ve farklı bölgesel aktörlerle imzalanan anlaşmaların ardından suların kızışması Yunanistan'ı müttefik arayışına itti. Türkiye'ye karşı Avrupa Birliği kozunu oynayan Yunanistan, şimdi de ABD ile işbirliğini geliştirerek bölgede dengeleri lehine çevirmeye çalışıyor.

Bu doğrultuda dün bölgede ABD ile Yunanistan, yeni bir tatbikat daha gerçekleştirdi. Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı açıklamada Girit Adası'nın güneyindeki alan donanma ve hava unsurlarının katılımıyla icra edilen ortak askeri tatbikatın "gerek ikili gerek NATO ittifakı çerçevesindeki operasyonel hazırlık, savaş yeteneği ve iş birliği düzeyinin artırılmasının kanıtı olduğu" değerlendirmelerine yer verildi.

Tatbikata Yunanistan'dan "Egeon" fırkateyni, 214 tipi denizaltı ve altı F-16 uçağı katılırken ABD tarafından da USS Winston S. Churchill savaş gemisi ve helikopterlerin iştirak ettiği aktarıldı.

abd yunanistan askeri tatbikat doğu akdeniz girit adası