Akkuyu Rezaletinin Ardından Erdoğan Soçi'de Rus Diktatörü Putin'le Buluştu

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akkuyu Nükleer Santrali'nde Türkiye'nin Ruslar tarafından tamamıyla devre dışı bırakılmasının ardından Rus diktatörü Putin'le görüştü.

Geçtiğimiz günlerde Mersin Akkuyu Nükleer Santrali projesinde yer alan Türk firmanın sözleşmesi gayrihukuki olarak devre dışı bırakılmış ve onun yerine Rus bir firmayla sözleşme imzalanmıştı. Akkuyu'da yaşanan rezaletin ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus diktatörü Vladimir Putin'le bir araya geldi.

Akkuyu'da Rusların Devreden Çıkardığı Türk Şirket İçtaş: Bu Fesih Hileli ve Geçersizdir

Putin'in Açıklaması

Rus diktatörü Vladimir Putin görüşme öncesinde yapılan basın açıklamasında Rus finans kuruluşlarının Ankara tarafından davet edildiğini ve iki ülkenin ticaret hacminin artırılacağını söyledi. Akkuyu Nükleer Santrali'nin yanı sıra Türk Akımı projesinin inşasının tamamlandığını söyleyen Putin, "Avrupalılar Rus doğal gazı için Türkiye'ye minnettar olmalı" dedi. Türkiye'nin petrol, kömür, doğal gaz gibi madenler konusunda sıkıntı çekmediğini, bunların Rusya tarafından ihraç edildiğini belirten Putin, Ukrayna tahılının Ankara sayesinde dünyaya ulaşabildiğini söyledi. 

Gıda Krizi

Küresel gıda krizi nedeniyle gelişmekte olan ülkelerin ciddi sıkıntı yaşayabileceğini belirten Putin, tahıl krizinin çözümüyla bu sorunun aşıldığını vurguladı. Rusya-Türkiye arasındaki mutabakat zaptının bugün imzalanmasını umduğunu belirten Putin, görüşmede Suriye krizinin de masaya yatırılacağını ifade etti. 

Erdoğan'ın Açıklaması

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise "Tahran'dan sonra ikinci kez görüşmemiz nedeniyle memnuniyetimizi ifade etmek istiyorum. Heyetlerimizin Türkiye'de yaptıkları görüşmeler verimli geçti. Siyasi, ekonomik, ticari pek çok konuları ele aldılar. Şimdi de bizim bu konulardan sonra adeta bir nokta koymamız Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir sayfa açacaktır. Gerek enerjide gerek Karadeniz hattının tahıl konusunda ulaştığı noktayla ilgili atılan adımlar ki bütün bunlarla beraber bölgede atılan tüm adımlar, önce heyetlerimizin, şimdi de başa baş yapacağımız görüşme Rusya ve Türkiye'nin bölgede oynadığı rol bakımından çok önemli" diye konuştu.

"Akkuyu Büyük Önem Arz Ediyor"

Suriye meselesi üzerinde yapılacak görüşmenin bölge için büyük önem atfettiğini belirten Erdoğan, Türkiye ve Rusya'nın terörle mücadele konusunda iş birliğini geliştireceklerini söyledi. "Akkuyu konusu büyük önem arz ediyor" diyen Erdoğan, "Akkuyu konusunu bugün sizlerle belli bir noktaya getirmemiz ve onu karara bağlamamız, Akkuyu'daki sürecin ertelenmesine fırsat vermeyecektir. Çünkü Akkuyu'nun zamanında tamamlanması büyük önem arz ediyor. Zira Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 10'unu Akkuyu Nükleer Enerji Santrali halledecek" ifadelerini kullandı.

akkuyu rezaletinin ardından Akkuyu Nükleer Güç Santrali erdoğan soçi rus diktatörü Vladimir Putin buluştu