AKP-ÇKP İş Birliğinin Belgeleri Ortaya Çıktı

TAKİP ET

Çin'in, Dışişleri Bakanlığı'ndan istediği Uygurların isimlerinin yer aldığı bir belgeye ulaşıldı.

2020 yılında Dışişleri Bakanlığı'na gönderilen bir belgeye ulaşıldı. Türkiye ile Çin heyetleri arasında kurulan Ortak Güvenlik İşbirliği Mekanizması kapsamında hazırlanan belgede İdris Hasan, Anver Turde, Abdulhever Celil, Nessrullah Maimaiti, Abudureyimu Maimaitiali, Ali Ablat ve Mehmet Yusuf Abdulhkerem isimli Uygur Türkleri'nin talep edildiği görüldü. 

Belgede İdris Hasan, Anver Turde, Abdulhever Celil ve Nesrullah Maimaiti isimlerin yer alması AKP-ÇKP iş birliğini gözler önüne serdi. 

İdris Hasan Çin'in Talebi Üzerine Gözaltına Alındı

Listede yer alan isimlerden İdris Hasan, kısa süre önce Fas'ta Çin'in talebi üzerine gözaltına alındı. Hasan, Türkiye'de 4 kez tutuklandı ve uzun süre Geri Gönderme Merkezi'nde tutuldu.

Anver Turde'nin İade Talebi Kabul Edilmişti

AXIOS, 2020 tarihli haberinde Türkiye'nin 'üçüncü ülkeler' üzerinden Turde ile ilgili iade talebini kabul ettiğini yazmıştı. Söz konusu haberde Çin hükümetinin Enver'i İslam Devleti yanlısı bir web sitesi kurmak ve terör örgütüne katılmakla suçladığı belirtildi. Haberde Çin'in suçlamaların ardından Enver'in yerinin bulunmasını, mal varlıklarına el koyulmasını veya dondurulmasını, tutuklanmasını ve Çin'e geri gönderilmesini istediği, Türkiye'nin de bu istekleri kabul ettiği ifade edildi. 

çin uygur türkü doğu türkistan dışişleri bakanlığı isim idris hasan anver turde abdulhever nesrullah listesi