AKP Erimeye Devam Ediyor! Yüzde 30'un Altı Hayaldi, Gerçek Oldu

TAKİP ET

Avrasya Araştırma'nın son çalışmasında AKP, kararsızların dağıtıldığı tabloda dahi yüzde 30'un altında kalarak oy kaybını sürdürdü. Cumhur İttifakı'nın diğer paydaşı MHP'nin Meclis'e girebilmesinin tek yolu ise İttifak.

Türkiye'nin yakın siyasi tarihinde yer alan seçimlerde elde ettiği büyük başarılarla rakipleri arasında öne çıkan Avrasya Araştırma, son çalışmasının sonuçlarını yayımladı.

8-13 Haziran tarihleri arasında yüz yüze mülakat yöntemiyle 26 ilde 2 bin 460 kişiyle gerçekleştirilen kamuoyu araştırması, Türkiye'nin AKP'yi iktidara taşıyan seçimlere benzer bir atmosfere ulaştığını ve yıllar sonra AKP'nin hükumetteki yerini kaybedebileceğini gösterdi.

Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz'ın YouTube kanalında gerçekleştirdiği yayınla sonuçlarını ve künyesini paylaştığı çalışma kapsamında vatandaşlara yöneltilen 'Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz' sorusuna verilen yanıtlar, bir hayli dikkat çekici.

Kararsızların dağıtılmadığı tablo, Cumhur İttifakı'nın paydaşları AKP ile MHP'nin ciddi bir erimenin içerisinde olduğunu, diğer paydaş Vatan Partisi'nin ise oylarını koruduğunu gösteriyor. İYİ Parti'de ve AKP'den koparak yeni kurulan partiler DEVA ile Gelecek'te de gözle görülür bir yükseliş söz konusu. Buna göre oluşan tablo şu şekilde:

AKP - 24,2
CHP - 22,0
Kararsızlar - 18,1
İYİ Parti - 12,0
HDP - 9,0
MHP - 6,8
DEVA - 3,4
Diğer - 2,3
Gelecek Partisi - 1,2
Saadet Partisi - 1,0

Uzun yıllar sonra ilk kez ortaya çıkan bir durum ise kararsızların dağıtıldığı tabloda AKP'nin yüzde 30'u yakalayamaması ile ortaya çıktı. Çin Virüsü ile başarısız mücadele, giderek derinleşen ekonomik kriz, kullanılan nefret dili ve firari mafya lideri Sedat Peker'in itirafları ile darbe üstüne darbe alan AKP, İttifak paydaşları ile birlikte yüzde 40'un dahi altında kaldı.

İşte kararsızların dağıtıldığı tablo:

AKP - 29,5
CHP - 26,9
İYİ Parti - 14,7
HDP - 11,0
MHP - 8,3
DEVA - 4,1
Diğer - 2,8
Gelecek Partisi - 1,5
Saadet Partisi - 1,2

Erdoğan Bütün Potansiyel Rakiplerinin Gerisine Düştü

Yasal olarak bir daha Cumhurbaşkanı adayı olamayacağı yönünde tespitlerle karşı karşıya olmasına rağmen bu uyarıları duymazdan gelerek ilk seçimde yeniden aday olacağı MHP lideri tarafından açıklanan Erdoğan, Avrasya Araştırma'nın son anketine göre muhalefetin aday olarak çıkartabileceği bütün isimler karşısında geride kalıyor. Buna göre;

Ekrem İmamoğlu - 49.6
Tayyip Erdoğan - 34.7

Mansur Yavaş - 48.2
Tayyip Erdoğan - 32

Kemal Kılıçdaroğlu - 41.8
Tayyip Erdoğan - 35.2

Meral Akşener - 38.9
Tayyip Erdoğan - 34.1

akp anket kamuoyu araştırması mhp cumhur ittifakı recep tayyip erdoğan baraj yüzde 30 yüzde 29 iktidar hükumet muhalefet iyi parti chp mhp hdp memleket partisi deva partisi gelecek partisi ekrem imamoğlu m