AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın Atadığı Büyükelçi, Tripoliçe Katliamına Aldırmadan Yunan Bağımsızlık Günü Kutladı

TAKİP ET

Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği, Yunanistan'ın '25 Mart Bağımsızlık Günü'nü kutladığını Twitter hesabından duyurdu. Ancak bu kutlama mesajı, Yunanistan'ın Türklerin üzerinde gerçekleştirdiği tarihi katliamlar nedeniyle büyük tepki çekti.

Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği, Yunanistan’ın ‘25 Mart Bağımsızlık Günü’nü kutladığını Twitter hesabından duyurdu. Ancak bu kutlama mesajı, Yunanistan’ın Türklerin üzerinde gerçekleştirdiği tarihi katliamlar nedeniyle büyük tepki çekti. Büyükelçilik, mesajında "Helen Cumhuriyeti halkını ve Hükümetini Ulusal Günleri vesilesiyle kutluyoruz" ifadesini kullandı.

Türk vatandaşları, paylaşımın altında ardı ardına tepki mesajları yayınladı. Daha önce de NATO Türkiye’nin ‘30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlamış, ancak bu kutlama mesajı Yunanistan tarafından protesto edilmiş ve NATO da paylaşımını silmek zorunda kalmıştı.

Tarihte yaşananların hatırlatılması gerekiyor. 1821 yılında Mora’da Yunanistan'ın bağımsızlık savaşı sırasında Navarin ve Tripoliçe katliamlarında on binlerce Türk katledilmişti. Navarin’de açlık ve sefalet içinde olan Türkler, Yunanların kenti kuşatması ile güvenli bir şekilde Mısır'a gönderilecekti. Ancak kentin kapıları açıldığında Yunan hücumuna uğrayan Türklerden kaçabilen 160 kişi dışında, yaklaşık 3000 nüfuslu kentin tamamı öldürülmüştü.

Tripoliçe katliamı ise Türklere yapılan katliamın en büyüğüdür. Tarihçilere göre, bu katliamda ölenlerin sayısı 35.000’e kadar çıkmıştır. Tarihçi George Finlay, katliamla ilgili olarak Yunan bir rahibin tanıklığına dayanarak, insanlık dışı birçok olayın yaşandığını anlatmıştı.

 

atina büyükelçiliği yunanistan yunanistan bağımsızlık günü mora katliamı tripoliçe katliamı