AKP Genel Başkanı: Vatandaşlarımızın Dönüşüme Giren Evlerinin Yarısını Devlet Olarak Biz Karşılayacağız

TAKİP ET

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşümde yarısı devletten kampanyasını duyurdu. Erdoğan, riskli yapı tespiti yaptıran vatandaşların evlerinin yarısını devletin karşılayacağını söyledi.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşümde yarısı devletten kampanyasını duyurdu. Erdoğan, riskli yapı tespiti yaptıran vatandaşların evlerinin yarısını devletin karşılayacağını söyledi.

Yarısı devletten kampanyası nasıl işleyecek?

Erdoğan, kentsel dönüşümde yarısı devletten kampanyasının detaylarını şöyle açıkladı:

Oturdukları evlerin riskli yapı tespitini yaptıran vatandaşlar, ister yerinde ister rezerv alanda dönüşüme giren evlerinin yarısını devletten hibe olarak alacaklar.

Örneğin 100 m2 büyüklüğünde 2 oda 1 salon evini yenilemek isteyen vatandaşın 1 buçuk milyon lira maliyeti varsa bunun 750 bin lirasını devlet verecek. Geri kalan 750 bin lirasını vatandaş kendisi karşılayacak.

120 m2 büyüklüğünde 3 oda 1 salon ev için ise 1 milyon 800 bin liranın yarısı olan 900 bin lira devlet tarafından karşılanacak. Vatandaş kendi payına düşen kısmı için borçlanacaksa ona da çeşitli kolaylıklar sağlanacak.

Borçlanma seçenekleri neler?

Erdoğan, kentsel dönüşümde borçlanma seçeneklerini şöyle sıraladı:

Vatandaş yüzde 0,79 faizle, 10 yıl vadeli kredi kullanabilecek.

Veya yüzde 10’u peşin kalanı 10 yıl vadeli olarak ÜFE, TÜFE memur maaş artış oranlarından düşük olanını aşmayacak düzeyde güncellenecek rakamlarla borcunu ödeyebilecek.

Bu yöntemle yüzde 10’u peşin ödenen 750 bin liralık borçlanma için aylık taksit, 5 bin 625 lira, 900 bin liralık borçlanma için 6 bin 750 lira düzeyinde gerçekleşecek.

Cebinde hiç birikmiş parası olmayan vatandaş bile devletin vereceği katkıyla ve kendi payına düşen kısmı uygun şartlarla borçlanarak güvenli bir yuva sahibi olabilecek.

Parsel bazında kendisi dönüştürmek isteyenlere de yüzde 0,74 faiz oranıyla 1 milyon 250 bin lira kredi kullanma imkanı sağlanacak.

Kampanya hangi şehirlerde geçerli?

Erdoğan, kampanyayı İstanbul'dan başlatacaklarını açıkladı. Önümüzdeki çarşamba günü başvuruları başlayacak kampanyanın detaylarını bakanlığın ilan edeceğini söyledi. 

Kira Yardım Tutarı Yükseldi

Erdoğan şöyle konuştu:

"İkinci müjdemiz kira yardımlarıyla ilgili. İstanbul'da kira yardım tutarını 3 bin 500 liradan 5 bin 250 liraya yükseltiyoruz."

recep Tayyip Erdoğan kira yardım kentsel dönüşüm yarısı bizden