AKP İktidarı Covid-19'u Meslek Hastalığı Olarak Saymayı Reddediyor

TAKİP ET

İzmir Tabip Odası'nın Covid-19'un meslek hastalığı sayılması adına SGK'ya yaptığı başvuru reddedildi.

Sağlık çalışanlarında meydana gelen Covid-19 ölümleri sebebiyle İzmir Tabip Odasının yaptığı "Covid-19 meslek hastalığı sayılsın" talebi SGK tarafından reddedildi. 

İzmir Tabip Odası, talebin reddedilmesinin ardından bir basın açıklaması yayınladı.

Yayınlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

*İzmir'de işyeri hekimi olarak görev yapan meslektaşımız, Covid-19 Pandemisi sürecinde çalışanlara yönelik verdiği yoğun pandemi eğitimi ve sağlık hizmeti sonrasında Covid-19 tanısı aldı. Covid-19 tanısıyla tedavisi hastanede yapılan meslektaşımız, hastanedeki tedavisine rağmen Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle vefat etti.

*Meslektaşımızın vefatı üzerine, Odamız Hukuk Bürosu'nun desteğiyle, 05.05.2020 tarihinde yakınları adına SGK'ye başvuru yapılarak, ölümün meslek hastalığı kapsamında değerlendirilmesi ve yakınlarına ölüm geliri bağlanması talebi iletilmiştir.

*SGK İl Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme sonuçlanmıştır. SGK tarafından iletilen yanıtta, Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği'nin Mesleki Bulaşıcı Hastalıkları Listesinde Covid-19 hastalığının olmadığı, bu nedenle hekimin ölümünün meslek hastalığı kabul edilmediği bildirilmiştir.

*Covid-19 olarak tanımlanan bir hastalığın henüz tarif edilmediği bir dönemdeki mevzuattan hareketle bu şekilde yanıt verilmesi hatalı ve traji-komik bir yaklaşımdır. Mevzuat, idari bir düzenleme ile Covid-19'un sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılmasına izin vermektedir. İdarenin bir düzenleme yaparak bu sorunu çözmesi yerine sağlık çalışanlarına engel çıkarması sosyal hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmamaktadır.

*Başta hekimler olmak üzere bütün sağlık çalışanları, Covid-19 pandemisi ile mücadele en ön safta görev yapan meslek grubudur. Covid-19 nedeniyle neredeyse her gün bir meslektaşımız ve sağlık çalışanı vefat etmektedir.

*Covid-19 ‘un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi talebimiz, Pandeminin başladığı günden bu yana TTB ve Tabip Odaları tarafından ısrarla ifade edilmektedir.

*Ancak bugüne kadar yöneticilerin bu konuda sessiz ve hareketsiz kalması, Pandemi ile mücadelede en ön safta mücadele eden sağlık çalışanlarının ve yakınlarının yaşadığı mağduriyeti daha da artırmıştır.

*Bu nedenle, Covid-19'un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi talebimiz kabul edilene kadar mesleki ve hukuki mücadelemiz devam edecektir.

Sağlık Koronavirüs Covid-19 Çin Virüsü Doktor