AKP İstibdadı Türk Vatanını Zehirleyen Kanadalı Şirketin Vergi Borcunu Sildi

TAKİP ET

AKP istibdadının, Erzurum İliç'te bulunan altın madeni kazısı sırasında siyanür sızıntısına yol açan Anagold isimli şirketin vergi borçlarını sildiği ortaya çıktı.

Söz konusu şirketin yüzde seksen ortağı olan Kanadalı SSR Mining'in bilanço raporları ortaya çıktı. Dokuz aylık verilere şirketin silinen vergi borcu 209 milton TL'ye denk gelen 7.2 milyon dolar. Şirketin kalan yüzde yirmilik hissesinin ise Çalık Grubu'na ait olduğu belirtildi.

Siyanür sızıntısına sebep olan SSR Mining'in, 8,6 milyon dolarlık vergi borcu bulunduğu, AKP istibdadının çıkardığı vergi affı yasası sayesinde yaptığı anlaşma karşılığı 7,2 milyon ABD Doları tutarında vergi, faiz ve cezayı sıfırladığı ve 8,6 milyon yerine 1,4 milyon dolar nakit ödeme yaptığı ortaya çıktı.

Altın madeninde üretim 2010 yılında başlarken, ilk kapasite artırımı ile birlikte 2019'da siyanürlü üretimden 39 çeşit kimyasal + sülfürik asit + siyanürle üretime geçildi. Anagold, Ağustos 2023'te "ÇED gerekli değildir" kararıyla da maden sahası içindeki açık ocak alanına 5,83 hektarlık bir bölüm daha eklemek için onay aldı.

Sahada kapasite artırımı yapılmasına yönelik verilen ÇED raporunun iptali için açılan dava kapsamında geçen hafta bilirkişi incelemesi yapıldı.

 

siyanür akp istibdadı vergi borcu sildi