AKP Kongrelerini Unuttular: Karadeniz'deki Covid-19 Vaka Artışlarının Nedenini Bulmak İçin Bilimsel Çalışma Yapılacak

TAKİP ET

Pandemi kurallarına uyulmadığı görülen AKP Kongrelerinin yapıldığı illerde vaka sayıları tırmanışa geçti. Vaka sayılarının artış sebebini görmezden gelen Prof. Dr. Faruk Aydın, bilimsel çalışma yaparak nedenleri araştıracağını açıkladı.

Maske, mesafe, hijyen kurallarının hiçbirine uyulmayan; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın deyimiyle ''Lebalep'' gerçekleştirilen kongrelerin sebep olduğu artan vaka sayıları dikkat çekti.

Karadeniz illerinde yaşanan yoğun artışın sebebine AKP Kongreleri gösterilmesin diye dikkatler başka yöne çekilmeye çalışıldı. Sosyal mesafe kurallarının hiçe sayıldığı kongrelerin yerine ''Mutasyonlu virüs'' sebep gösterildi.

İllerde Vaka Sayıları

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı son verilere göre; Ordu 228,40 ile ilk sırada, Giresun 217,51 ile ikinci sırada ve Samsun 202,94 ile üçüncü sırada yer alıyor. 

Fahrettin Koca'nın paylaştığı ''En çok artış olan illerimiz; Ordu, Giresun, Samsun, Tokat ve Bolu. Normalleşmek için daha çok emek vermek gerekiyor.'' notunda yer alan illerin, kongrelerin yapıldığı veya kongrelerin yapıldığı illere yakın iller olduğu görüldü.

Vaka Sayılarındaki Artışın Sebebi Araştırılıcak

Samsun Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Funda Furtun daha önce, “Bu bölgede bir sorun olduğu ortada. Bu rakamlara göre günlük vaka sayısı 300-350’ye geliyor. Türkiye geneline bakılınca Karadeniz’de bir artış var. Vaka sayısı düşerken şaşırtıcı bir artış yaşanıyor. Son dönemde bu illerde insan hareketliliği çok fazla. Özellikle dikkat edersek, ilk beş içinde olan bu illerden üçünde kalabalık parti kongreleri yapıldı. Bu kongrelere çevre illerden gidenler de oldu. Bu büyük bir etken. Yasaklardan önce insanlar köylere yaylalara kaçıyor. Orada bir araya geliyorlar. İl ve ilçeler biri birlerine çok yakın olduğu için seyahat eden vatandaş sayısı da arttı. Hepsi bir araya gelince ortaya bu sonuç çıktı” diyerek vaka sayılarının bu bölgelerdeki artışına yönelik açıklama yapmıştı.

Karadeniz illerinin kendilerinden 5-10 kat daha kalabalık olan büyük şehirleri geride bıraktıklarını belirten Furtun, kongrelere dikkat çekmişti fakat Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve KTÜ Farabi Hastanesi Merkezi Sterilizasyon Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Faruk Aydın bu sorunu görmezden gelerek, "Salgın sürecinde vaka sayısı olarak 11 ay boyunca diğer bölgelerden farklı çıkmadığımız halde son bir ay neden farklı çıktık? 'Son bir ayda bir şey olmuştur' diye düşündük. 'Acaba bölgemize yönelik özel bir varyant olabilir mi?' diye endişemiz oldu. Virüste biyolojik olarak, genetik olarak bir değişim var mı yok mu diye bölgede çalışan arkadaşlarla görüştük, bir ekip oluşturduk. Virüsleri izole edip bunların tam genetik analizlerini yapıp herhangi bir varyant şüphesi olup olmadığını ortaya çıkarmaya çalışacağız." açıklaması yaptı. 

Faruk Aydın'ın bu açıklamaları akıllara ''Acaba kongrelerden haberi yok mu?'' sorusunu getirdi.

kongre akp vaka sayısı artış giresun samsun ordu