AKP Kurucusundan 'Helalleşme'ye Destek

TAKİP ET

AKP'nin kurucularından Ertuğrul Yalçınbayır, Kemal Kılıçdaroğlu'nun "helalleşme" çağrısı için "Helâlleşme bu yolda önemli bir çağrıdır. Ki Kılıçdaroğlu da bu süreçte Türkiye için önemli adımlar atmakta, atmaya devam etmektedir. Nasıl İstiklal Savaşı bir barışla sonuçlanmışsa, içinden geçtiğimiz dönemin sonunda da bir barışma ihtiyacımız var. Türkiye Kürt-Türk, Alevi-Sünni ayrımları artık miadını doldurmuş olmalı" yorumunu yaptı.

Politikyol'dan Murat Aksoy'a konuşan AKP kurucularından Ertuğrul Yalçınbayır, "Biz 3 Y yani yoksulluk, yasaklar ve yolsuzluklara karşı 3 Y ile yani Yasama, Yürütme ve Yargı ile mücadele edecektik. Ama bugün ortada ne yasama var ne yürütme ne de yargı var. Mücadele edeceğimiz 3 Y’ye 3 Y daha eklendi. Onlar da yandaşlar, yobazlar, yozlaşmadır" dedi.

Recep Tayyip Erdoğan'ın tıynetinin başından itibaren aynı olduğunu söyleyen Ertuğrul Yalçınbayır, "Şunu unutmam; bir gün tuttu bir toplantıda bana, 'eşime hakaret ettiniz' dedi ve ekledi: 'bu CHP’lilerin soyları bereketsiz'. Ben bunu duyunca felç oldum. Çünkü ben aileden CHP’liyim. Benim siyasetime, siyasete girmemi ailem istemedi. Ben bunu duyduğumda felç oldum ve hastaneye kaldırıldım. Bir süre sonra Mehmet Ali Şahin ziyarete geldi. Ona dedim ki, 'bu konuşmalarına dikkat etsin' dedim. Şahin, 'Abi dedi, hep böyleydi zaten. Geldiği tedrisat neyse öyle davranıyor' dedi. Yani Tayyip Bey hep aynıymış" diye konuştu.

 

"Seçmen Kendini Kınayabilmeli"

Seçmenin kendisini kınayabilmesi gerektiğini belirten Yalçınbayır, Türkiye'nin her alanda yaşadığı sorunların sorumlusu olarak AKP yönetimini işaret etti. "Bu durumda seçmenin şunu sorması lazım; Eğer AK Parti bu sorunları çözmeyi vaat ediyorsa, bu sorunları ortaya çıkaran kim? 20 yıldır iktidarda olan hangi parti? Sorunlar bugüne kadar neden çözülmedi? Sonuçta iktidarın menfaatleri ülke çıkarı ile bağdaşıyor mu? Bağdaşmıyor mu? Dün neyi söylüyorlardı? Bugün neyi söylüyorlar?" diyen Yalçınbayır "Seçmen bunlara bakmalı. Bu sorular çoğaltılabilir. Seçmenin bu sorulara açıklıkla cevap vermesi gerekiyor. Bakın bu dönemde devletin rehberi alt üst oldu. Nuri Tortok’un 'Devlet Rehberi' diye bir kitabı var. Orada kurumlar, kurumların, yöneticilerin sorumlulukları var. Bugün devlet rehberi alt üst oldu. Sistem yok edildi. Mesele kişiler değil, sitemdir, yapıdır. Bu alt üst edildi bu iktidarla" ifadelerini kullandı.

AKP'nin kendini değiştirmesinin ne kadar olası olduğuna yönelik soruya cevap veren Yalçınbayır, şöyle konuştu:

"Bugün O Güven Kaybedildi"

"Bakın siyasette paralellik ilkesi vardı. Nasıl geldiyseniz öyle gidersiniz. Biz AK Parti’yi kurduğumuz zaman Tayyip Bey’in avantajı İstanbul’da kazandığı güven önemli oldu.  

Güven, hayatın en önemli unsurudur. Güven, barışın her türlü insan haklarının da teminatıdır. AK Partinin programını yazarken en önemli sermaye güvendir dedik.

Bugün o güven kaybedilmiş durumdadır. Eğer güven duygusunu kaybettiyseniz yasaklarla, yoksullukla, yolsuzlukla, mücadele edemezsiniz. Ehliyeti, liyakati ön tarafa getiremezsiniz. Yandaşlar, yobazlar, yozlaşma alıp gider. Gemiyi Z kuşağı da kurtarmaz. Bugün Tayyip Bey de AK Parti de bir tükenmişlik içindedir.

"Her İktidar Muhalefeti Tadacaktır, Gerekirse Meclis Dışında Kalmayı da..."

Bugün emaneti teslim alanlar ilelebet var olacağını sanıyor. Oysa bugün varsınız, yarın yoksunuz. Bunu söylemek işin tabiatı gereği. Her nefis ölümü tadacaktır; her iktidar da muhalefeti tadacaktır. Gerekirse meclis dışında kalmayı da tadacaktır.

 

"İktidar Gündemi Belirleme Gücünü Kaybetti"

Açıkçası iktidar gündemi belirleme gücünü kaybetti. Söylemlerinde ise inandırıcılığını yitirdi. Muhalefet iktidarın kurduğu negatif dilin tersinden gündem belirliyor. Tayyip Bey’in ne yapacağını anlamak mümkün değil. Bu noktada iktidardan medet ummak yanlış. AK Parti için süre doldu. Halk geçmiş zamanda iktidara oy vermiş olabilir ama iktidar bu süreçte sürekli güven kaybediyorsa bunları dışarıda aramanın hiçbir anlamı yok. Rakamları okuyabilmek yeterlidir. Her şey ortadadır. Ne ile pompalarsanız pompalayın güven vermezseniz o pompalar hiçbir işe yaramaz, lastik şişmez, o araç yürümez.

İnsanlar muhalefette sınanmaz, insanlar iktidarda sınanır. İktidarda yeterince süre verildi. Bir mühlet daha var. Tayyip Bey bunu kullanıyor. Tayyip Bey bu mühleti kullanacaksa işin aslına uymalı. Ama yapmış oldukları bundan sonra yapacak olduklarının da teminatıdır.

Biz umuda yolculuk etmek istiyoruz. Bu hepimizin hakkıdır. Çoluğumuzun çocuğumuzun hakkıdır.

Bakın şunu açıkça ifade edeyim; bugün Tayyip Bey’in yapacağı en iyi iş, şüphesiz ki artık ayrılmaktır, aday olmamaktır."

"Muhalefet Erdoğan'ın Gündeminden Gitmemeli"

Altılı masayı önemli bulduğunu ve altı liderin iktidarın tahriklerine kapılmaması gerektiğini vurgulayan Yalçınbayır, "Muhalefet, Tayyip Bey aday olsun veya olmasın onun gündeminden gitmemeli. Şunu görmeli muhalefet, toplumda büyük bir güven bunalımı var, bu güven bunalımını yenmek lazım, bunu yenersek yoksulluğu da yolsuzluğu da yasakları da beraberinde ortadan kaldırırız. Bunun için güvene dayalı bir sistem oluşturmak gereklidir. Eğitimden hukuka, ekonomiden sağlığa kadar tüm alanlarda güven en önemli unsurdur. Tüm bu unsurlar birbirine bağlıdır. Bu halkalarının birisinin zayıflığı sistemin çökmesine yol açar" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu helalleşme çağrısını önemli bir çağrı olarak niteleyen Yalçınbayır, "Ki Kılıçdaroğlu da bu süreçte Türkiye için önemli adımlar atmakta, atmaya devam etmektedir. Nasıl İstiklal Savaşı bir barışla sonuçlanmışsa, içinden geçtiğimiz dönemin sonunda da bir barışma ihtiyacımız var. Türkiye Kürt-Türk, Alevi-Sünni ayrımları artık miadını doldurmuş olmalı. Ki yakın zamanda Temel Karamollaoğlu’nun Kılıçdaroğlu’nın Alevi kimliği ile ilgili açıklaması çok önemlidir" diye konuştu.

akp kurucusu ertuğrul yalçınbayır helalleşme destek kemal kılıçdaroğlu chp altılı masa muhalefet her iktidar muhalefeti tadacaktır