AKP'li Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan Mini Fıkra: Tivit Atmak Suç Değil

TAKİP ET

"Tivit atmak suç değildir ama atılan tivit suç teşkil ediyorsa elbette ki yargının konusu olur. "

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Adalet Bakanlığı, Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, Hakimler ve Savcılar Kurulu, Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay'ın 2022 yılı kesin hesap kanun teklifleri, 2024 yılı bütçe kanun teklifleri ile Sayıştay raporları görüşülerek kabul edildi.

AKP'li Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa'nın 183'inci maddesi gereğince yargıda devam eden konularla ilgili soru sorulamayacağını hatırlatarak, Türkiye'nin uluslararası kuruluşların raporlarında adalet konusunda Afrika ülkelerinin gerisinde olduğu eleştirisine şöyle yanıt verdi:

“Türkiye'nin önünde gösterilen ülkelerde bırakın hukuk ve yargı demokrasi yok. Bir kere serbest seçimler yok. O ülkelerin gerisinde göstermek Türkiye'yi haksızlık. Türkiye'nin de hukukun üstünlüğünde Zambiya'dan, Ruanda'dan, Gana'dan geri olduğunu söylemek, adı sanı duyulmamış ülkelerden Türkiye' nin geri olduğunu göstermek kabul edilebilir değil. Kasıt olduğunu ifade etmek istiyorum. Bir ülkede hukuk olabilmesi için demokrasi olması lazım.”

Tivit Atmak Suç Değilmiş...

Türk milliyetçisi gazeteciler Serkan Kafkas ve Süha Çardaklı hala hapiste tutulurken AKP'li Adalet Bakanı Tunç, düşünceyi ve ifade özgürlüğünü genişleten düzenlemeler yaptıklarını ileri sürdü.

Tunç, “Haber sınırını aşmayan gazeteciler için suç oluşturmayacağını ifade ettik… O maddeler yargı huzurunda uygulanırken, o cümleler olmadığı içni sorunlar çıkmıştı. O cümleler oraya eklendiğinde o sorunların tekrarlanmadığını görüyoruz… Bundan sonra ‘Tivit atan tutuklanıyor’ şekline ifadeler kullanıldı. Tivit atmak suç değildir ama atılan tivit suç teşkil ediyorsa elbette ki yargının konusu olur. Bu bütün demokratik ülkelerde böyledir. Gerçek hayatta eğer bir şey suçsa, bunu sanal ortamda da yaptığımız zaman aynı yaptırımla karşı karşıya kalmak mümkün." diye konuştu.

"Yeni Hukuk Fakültesi Açılmayacak"

Yargının iş yükünün ağır olduğunu aktaran Tunç, “Nüfus başına düşen hakim olarak Avrupa otlamasanın altındayız. Dekanları hukukçu olmayan hukuk fakültelerinin çoğu henüz faaliyete geçmemiş olan fakülteler. Öğrenci kabul etmeyen hukuk fakülteleri. Öğrenci kabul edenlerin arasında da akademisyen noktasında ebetteki yetersiz olduğunu kabul ediyorum. Yeni hukuk fakültesi açılmaması konusunda da kararlıyız… Özellikle sonradan hukuk fakültelerinde eğitim kalitesinin giderek artması gerekiyor” diye konuştu.

adalet bakanı yılmaz tunç tivit atmak süha çardaklı gözaltı