AKP'li Bakan Varank: TOGG Minimum Yüzde 51 Yerli Olacak

TAKİP ET

AKP'li Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOGG'un en az yüzde 51 yerlilik oranıyla piyasaya çıkacağını açıkladı.

A Haber canlı yayınında konuşan AKP'li Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOGG'un Türkiye'nin ilk yerli elektrikli otomobili değil, aslında Türkiye'nin ilk otomobili olduğunu savundu.

Erdoğan'ın 29 Ekim'de TOGG'un Gemlik'teki fabrikasını açacağını belirten Varank, açılışta ilk seri üretim araçların banttan inmiş olacağını açıkladı.

Aracın fiyatının sıklıkla sorulduğunu belirten Varank, aracın "C segmenti SUV bir araç" olacağını belirterek "Dolayısıyla vatandaşlar fiyatı merak ediyorlarsa şu an söz konusu segmetteki araçlara bakabilirler" dedi.

Motor Yurt Dışından 

Gemlik'teki fabrikada üretilen ilk araçların motorlarının yurt dışından geldiğini belirten Varank, "Otomotiv endüstrisi asla hata kabul etmeyen bir alan. Doğrulanmış, güvenliği ispatlanmış ürünler kullanma mecburiyetiniz var. Otomobili ilan ettikten sonra bir motor geliştirmeye başlasanız o motoru bu arabaya takmak için gerekli sertifikasyon ve test süreçlerinin bitirilmesi yıllar aldığı için bu kolay bir yerlileştirme hamlesi değil. Yine de motorun yerlileşmesiyle ilgili şu anda çalışmalar devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Yüzde 51 Yerli

Türkiye'den yüzlerce firmanın TOGG'un tedarikçisi olduğunu belirten Varank, "Üreticilerle yaptığımız görüşmede ilk şartımız araçların yüzde 51'inin yerli olma şartı. Şunun garantisini veriyoruz, bu araç minimum yüzde 51 yerlilikle piyasaya çıkacak. 2025'te de minimum yüzde 65 yerliliği yakalayacak" diye konuştu.

akpli bakan sanayi ve teknoloji bakanı mustafa varank togg en az yüzde 51 oranıyla yerlilik yerli piyasaya çıkacak olacak