AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye: Birileri Saldırdığı Zaman mı Türkiye'yi Gündeme Alacaksınız?

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile ortak basın toplantısı düzenleyen AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB'ye seslendi.

"Ukrayna ile ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti Türkiye için de gösterin. Yoksa birileri saldırdığı zaman mı Türkiye'yi gündeme alacaksınız?" diyen AKP'li Cumhurbaşkanı, NATO'nun genişlemesi fikrini desteklediklerini de belirtti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 


Kosova'yı İkinci Tanıyan Ülke Biz Olduk


Türkiye-Kosova arasındaki süreci değerlendirme imkanımız oldu. Balkanlar ve Ukrayna başta olmak üzere bölgemizde yaşanan gelişmelerle ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Firmalarımız enerji sektörü başta olmak üzere birçok alanda Kosova'daki yatırımlarını artırmaya hazırdır. Ticaret hacmimiz salgına rağmen geçen yıl 600 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır.

Türkiye, Kosova'nın tüm komşuları ile iyi ilişkiler geliştirmesini istemektedir. Bölgesel barış ve istikrar için elimizden gelen gayreti göstermeye hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum."

"Bildiğiniz gibi Kosova'nın tanınması noktasında ilk adım ABD tarafından atılmıştır. O zamanlar ben başbakandım ve kabine toplantısındaydık. İkinci tanıyan ülke biz olduk. Ben dünyadaki başbakan dostlarımla çalışma yaparak Kosova'nın tanınması sürecini hızlandırdım. Hala buna devam ediyor. Buna yönelik görüşmelerimiz devam ediyor. Değerli kardeşim Osmani bana bazı ülkelerin adını verdi. Onlarla görüşeceğiz."


NATO'nun Genişlemesi Taraftarıyız


"NATO konusuna gelince, NATO'nun önemli bir ülkesi olarak Türkiye'nin bu konuda bir konuda bir sorunu yok. Biz Kosova'ya tanımak için adım atarız ve Kosova'yı tanırız.

Öncelikle 1959 ve 1963 yılları arası AB'nin Türkiye'yi AB birliğine alma sürecine ilişkin oyaladığı tarihlerdir. O günden beri süreç böyle işledi. Şu anda Ukrayna'nın buna yönelik bir gayreti var. Biz buna karışamayız, kendimizden sorumluyuz. Bunu takdirle karşılıyoruz. Ama ben diyorum ki niye hala Türkiye'yi AB'ye almaktan endişe duyuyorsunuz.

NATO konusuna gelince, biz NATO'nun genişlemesi taraftarıyız.
 

Ukrayna'ya Gösterdiğiniz Hassasiyeti Bize de Gösterin


 "(AB üyeliği) Ukrayna ile ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti Türkiye için de gösterin. Yoksa birileri saldırdığı zaman mı Türkiye'yi gündeme alacaksınız?"

Kosova NATO'ya Üye Olmak İstiyor

Osmani'nin açıklamalarından satır başları ise şöyle:

"Türkiye'nin halkı ve kurumlarına bize verdikleri destek için teşekkür etmek istiyorum. Kosova'nın sesi çıkmadı uluslararası arenada. Türkiye bize bu konuda yardımcı olmuştur. Özellikle Başkan Erdoğan'ın bizzat verdiği desteği bugün tekrar hatırladık. Kosova ve Kosova halkı adına sayın Erdoğan'a teşekkür ediyorum.

Ukrayna'da olayları gördüğümüzde doğal olarak düşünüyoruz ki Kosova'nın NATO'ya girme zamanı gelmiştir. İki ülke arasındaki ilişkiler de çok değerledir. Aramızdaki yakın iş birliği daha da derinleşecek. Eğitim, sağlık, ekonomi olarak birçok alanda iş birliğimiz genişleyecek."

Vjosa Osmani erdoğan nato ab ukrayna rusya nato genişlemesi