AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kırım Mesajı: 2014'te Kırım'ın İşgaline Ses Çıkarılsaydı Bugünkü Tablo Yaşanmazdı

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Eğer 2014'te Kırım'ın işgaline tüm Batı, tüm dünya ses çıkarmış olsaydı acaba bugünkü tablo ile karşı karşıya kalır mıydık?'' dedi.

Antalya Diplomasi Forumu'nda konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından iki ülke arasındaki ilk üst düzey temasın, dışişleri bakanları seviyesinde dün Antalya'da gerçekleşmiş olmasının Antalya Diplomasi Forumu'nun amacına ulaşmaya başladığını gösterdiğini söyledi.

Türkiye'nin hem Akdeniz hem de Karadeniz ülkesi olduğunu ifade eden AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ve Rusya'nın Karadeniz'den komşuları ve dostları olduğunu ifade etti.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:


"2014'te Kırım'ın İşgaline Tüm Batı Ses Çıkarmış Olsaydı Bugünkü Tablo İle Karşı Karşıya Kalır Mıydık?"


"Gerilimin tırmanarak bu aşamaya evrilmesi en fazla bizi rahatsız etti, en çok bizi endişelendirdi. Komşumuz olan bir ülkenin egemenliğine yönelik saldırgan eylemleri asla mazur göremeyiz. Kırım'ın yasadışı ilhakı başta olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü hiçe sayan gayrimeşru adımları Türkiye olarak reddediyoruz. Kırım'la ilgili net tutumumuzu 2014 yılından bu yana her vesileyle ifade ettim, ifade ettik, her zeminde açıkça dile getirdik. Gerek Rusya Federasyonu ile gerekse Ukraynalı dostlarımızla yaptığımız tüm görüşmelerde bu meseleyi hep gündemde tuttuk. Şimdi söylüyorum. Eğer 2014'te Kırım'ın işgaline tüm Batı, tüm dünya ses çıkarmış olsaydı acaba bugünkü tablo ile karşı karşıya kalır mıydık?

Ama Kırım'ın işgaline sessiz kalanlar şimdi bir şeyler söylüyorlar. İyi güzel de adalet bu yerkürenin belli bir bölümünde geçerli diğer bölümünde ise geçersiz mi? Bu nasıl bir dünya. İşte ne yazık ki bu haksızlığın giderilmesi hususunda uluslararası toplum gereken hassasiyeti göstermedi, desteği vermedi. Ukrayna haklı davasında yalnız bırakıldı. İşte bugün vaktinde güçlü irade sergilenmesi halinde diplomasi ile çözülebilecek sorunların yıkıcı ve can yakıcı sonuçlarıyla yüzleşiyoruz."

kırım ukrayna erdoğan rusya ukrayna savaşı kırımın işgali kırıma ses çıkarsalardı