AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York'ta

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta '13. Concordia Yıllık Zirvesi'ne katıldı. Salgının getirdiği ekonomik zorluklar yabancı düşmanlığı ve ırkçılığı yaygınlaştırdı. Ülkemizde muhalefet partisinin mültecilere bakışı çok acımasız.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta “13. Concordia Yıllık Zirvesi”ne katıldı. Erdoğan "Salgının getirdiği ekonomik zorluklar yabancı düşmanlığı ve ırkçılığı yaygınlaştırdı." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, konuşmasının devamında, Türkiye-Irak Kalkınma Yolu Projesine ilişkin, "Atacağımız böyle bir adımla yeni bir dünyayı inşa etme fırsatını bulacağız. Körfez ülkelerinin çok kararlı olduğunu gördük. Biz de kararlıyız." dedi.

Türkiye-ABD ilişkilerine ilişkin de konuşan Erdoğan, "ABD ile işbirliğimizin gelişmesinden memnuniyet duyuyoruz. Biden'la görüşmelerde tıkanıklıkların önemli kısmını aştık, temaslarımızı arttırma kararı aldık. Her iki ülke için de tehdit kaynağı olan terör konusunda işbirliğimizi güçlendireceğiz" değerlendirmesinde bulunurken Putin ile görüştüğünü de belirterek "Afrika ülkelerine çok daha fazla tahıl gönderilmeli. Putin ile yoksul ülkelere 1 milyon ton tahıl sevkiyatını hedefliyoruz. Putin ile konuştuk. Rusya olarak üzerimize düşeni yerine getirelim dediler." dedi.

Erdoğan, NATO ile ilgili soruya ise "NATO'nun en eski üye ülkelerinden bir tanesiyiz. NATO'nun içinde de ilk 5 ülke arasında yer alıyoruz. Gerek askeri güçle gerek mali destekle NATO içerisinde böyle bir konumumuz var. NATO içindeki gücümüz NATO üyesi ülkeler arasında takdir görüyor.  Biz NATO'nun içinde aldığımız görevleri yerine getiren ülkeyiz. NATO üyesi ülkeler olarak hepimizin ortan menfaatleri var. Buradan taviz vermeye niyetimiz yok." diyerek cevap verdi.

Erdoğan, terörle mücadele konusunda, "Bölgemizdeki her gelişme iyi terörist-kötü terörist ayrımının ne kadar yanlış olduğunu gösteriyor. Teröristle müzakere olmaz, dostluk, ortaklık kurulmaz" ifadelerini kullanırken sığınmacı işgali ve kaçak göç konularında ise muhalefeti acımasız olmakla eleştirdi. Erdoğan "Ülkemizde muhalefet partisinin mültecilere bakışı çok acımasız. Bugüne kadar mültecilere nasıl ev sahipliği yaptıysak yine yapmaya devam edeceğiz. Şu an 5 milyona yakın mülteci var. Bütün gayretimizle ev sahipliği yapıyoruz. Şu anda Suriye'nin kuzeyinde briket evler yapıyoruz, yeni konutlar yapıyoruz. 600 bine yakın Suriyeli buralara yeniden gönüllü olarak dönmeye başladı." dedi.

Paris İklim Anlaşması'na da değinen Erdoğan "Şunu bütün samimiyetimle ortaya koymam gerekiyor. Her şeyden önce Türkiye'nin sera gazı emisyonları oldukça düşük. Türkiye, Paris İklim Anlaşması hedeflerine en fazla katkı sağlayan ülkedir. Dünyada örnek gösterilebilecek konumdayız. Paris İklim şartına da bugüne kadar uyduk, uymaya devam ediyoruz. İnsanlığımızın ortak geleceğini ilgilendiren bu ortak meselede elimizi taşın altına koyuyoruz." ifadelerini kullandı.

 

erdoğan paris iklim anlaşması erdoğan mülteciler erdoğan sığınmacılar erdoğan sığınmacı sorunu erdoğan nato erdoğan new york erdoğan salgın