Ukrayna Devlet Başkanı: Rusya'yla Savaşımızda Türkiye'nin Arabuluculuğundan Memnunuz

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin davetlisi olarak, resmi temaslarda bulunmak üzere Kiev'e gitti.

Baş başa görüşmenin ardından, iki ülke arasında yapılan anlaşmalar için imza töreni düzenlendi.

İmza töreni sonrasında AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zelenski basın açıklaması gerçekleştirdi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"2 yıl aradan sonra stratejik ortağımız Ukrayna'yı tekrar ziyaret etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Sayın Devlet Başkanı başta olmak üzere Ukraynalı yöneticilerin sağduyulu ve diyaloğu öne çıkaran mesajlarını takdirle karşılıyorum. Daha önce de vurguladığım üzere Türkiye, Karadeniz'den komşu olduğu iki dost ülke arasındaki krizin sonlandırılması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır.

Zelenski'nin açıklamaları şöyle:

"Hoş geldiniz demekten mutluluk duyuyorum. 30 yıl önce Ukrayna ve Türkiye diplomatik ilişkileri tesis ettiler. Bugün işbirliği ve dostluğumuzu çok önemli bir olayla taçlandırdık. Ülkelerimiz serbest ticaret anlaşmasını onayladılar.

Hepimizi bu adımdan dolayı tebrik ediyorum. Uzun ve zor bir yol kat ettik. Bu iş dünyası için yeni kazanımlar, istihdamlar, yatırımlar, ülkelerimizin refah düzeyinin artması demektir. Anlaşma imzalanmadan önce geçtiğimiz yılda 7 milyar dolara yükselerek yeni bir rekor kırdı. Bu da 10 milyar dolarlık hedefimizin, isteğimizin mümkün olduğunu gösteriyor.

Serbest ticaret anlaşması da bu hedefe istediğimizden daha kısa sürede ulaşmamızı sağlayacaktır.

Önümüzde duran meydan okumalar ve bunların giderilmesi için atılacak adımlar görüşmemizin temel konularıydı. Egemenliğimize ve toprak bütünlüğümüze destek ve Kırım'la ilgili Türkiye'nin aktif katılımı için sayın Cumhurbaşkanına teşekkür ediyorum."

recep Tayyip Erdoğan zelenski ukrayna serbest ticaret anlaşması