AKP'li Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mısırlı Mevkidaşı ile Bir Araya Geldi

TAKİP ET

AKP'li Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile Ankara'da bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konular da ele alındı.

AKP'li Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile Ankara’da bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı’ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konular da ele alındı.

İlişkilerde ivme kazandık

İlk konuşmayı yapan Mevlüt Çavuşoğlu, Şukri’yle son bir ayda üçüncü kez görüştüklerini belirterek, Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ve Abdülfettah es-Sisi’nin Doha’da gerçekleştirdikleri görüşmeden bu yana ilişkilerin kazandığı ivmeden memnuniyet duyduklarını ifade etti. Çavuşoğlu, “Kahire’de bundan sonra birbirimizi daha sık ziyaret edeceğiz demişti. Kardeşim Samih Şukri’yle son bir buçuk ayda üçüncü görüşmemiz oluyor. Bugün mevkidaşım ve kardeşim Şukri’ye bu ivmeyi sürdürme irademizi yineledik” dedi.

Büyükelçi atamasında sorun yok

Çavuşoğlu, Mısır’la açtıkları yeni sayfayı ortak projelerle, başarı öyküleriyle doldurmak istediklerini vurgulayarak, önümüzdeki süreçte ilişkileri geliştirmek için somut adımlar atma konusunda da bugün mutabık kaldıklarını kaydetti. Çavuşoğlu, “Temsil düzeyinin büyükelçi seviyesine yükseltilmesi hususunda somut adımlar atıyoruz. Önümüzdeki dönemde ortak açıklamayla sizleri bilgilendireceğiz. Herhangi bir sorun olmadığı da söylemek isterim” diye konuştu.

Libya’da yakın iş birliği yapacağız

Çavuşoğlu, iki ülke cumhurbaşkanının görüşmesi konusunda hazırlıkları bugün başlattıklarını söyleyerek, iç savaş yaşanan ve çözüm aranan Libya’da “daha yakın iş birliği yapacaklarını” dile getirdi. Çavuşoğlu, “Bundan sonra Libya konusunda daha yakın iş birliği içinde çalışacağız. Bugünkü görüşmemizde aslında temelde görüşlerimizin çok ayrı olmadığını, bazı yöntemler konusunda farklı düşünebildiğimize fakat bir yol haritası üzerinde çalışarak daha yakın iş birliği içinde olmamız gerektiğine inanıyoruz ve önümüzdeki süreçte birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Suriye’de kalıcı barış ve istikrar için hemfikiriz

Suriye’deki gelişmeleri de değerlendirdiklerini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Suriye konusunu da ele aldık. Suriye’de tabi ki bizim de bir angajmanımız var. Son toplantılar önümüzdeki süreçte yapılabilecek dörtlü toplantılar hakkında kardeşim Samih’e bilgi verdim. Suriye'deki kalıcı barış ve istikrar, hepimiz için önemli. Bunun için de ciddi adımların atılması lazım. Bu konuda hemfikiriz. Bu konuda da yine yakın iş birliği içinde olacağız. Görüş alışverişinde olacağız.

Özellikle Libya'da adil, hür ve şeffaf bir seçim olması gerektiğini ve bu seçimin şartlarının oluşması konusunda görüş alışverişinde bulunduk ve bunu üzerine birlikte çalışacağız.

Diğer taraftan Filistin'i de ele almadan toplantıyı bitirmemiz mümkün değildi. Mısır'ın Filistin ve Orta Doğu konusunda oynadığı rolü her zaman takdir ediyoruz. İlişkilerimizin soğuk olduğu dönemde de her konuşmamda ne kadar önemli olduğunu söylüyordum. Mısır'ın ve Ürdün'ün çabalarını destekliyoruz."

Mısır Dışişleri Bakanı: Arkamızda Güçlü Bir Siyasi İrade Var

Sıcak bir şekilde karşılandıklarını söyleyerek Mevlüt Çavuşoğlu'na teşekkür eden Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, "Çok mutluyum, bu hızlı karşılıklı ziyaretlerden. Ve gerçekten ortak vizyonumuz ve aynı zamanda güçlü bir siyasi irade var arkamızda, her iki ülkede ilişkilerin, Türkiye-Mısır ilişkilerinin daha da aktifleştirilmesi ve her alanda yükselmesi için" dedi.

Birçok konuyu ele aldıklarını aktaran Şukri, görüşmelerde en fazla ağırlık verdiklerini konunun ikili ilişkiler olduğunu, ilişkileri en üst düzeye taşıdıklarını dile getirdi.

"Büyükelçi atamasının uygun bir zamanda açıklanması konusunda hemfikir olduklarını" belirten Şukri, Mescid-i Aksa'ya yapılan baskınlar ve Filistinlilerin evlerinin yıkılarak işgalin genişletilmesi nedeniyle İsrail'e tepki gösterdi.

'Yabancı Güçler Suriye'den Çekilmeli'

"Türkiye ve Mısır'ın, Libya ile ilgili ortak iradesinin olduğunu" söyleyen Şukri, "Libya kurumlarının tekrar sorumluluklarını geri almaları gerektiği ve orada nezih ve şeffaf seçimlerin yapılması, Libya halkının iradesini yansıtacak bir hükümetin kurulması ve Libya'nın toprak birliğinin korunması konusunda hemfikiriz" diye konuştu.

Şukri, Mısır'la Suriye hükümeti arasındaki temaslarla ilgili Çavuşoğlu'na bilgi verdiğini de sözlerine ekledi: "Suriye'nin egemenliğinin, toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini ve yabancı güçlerin Suriye topraklarından çekilmesi gerektiğini dile getirdim." 

Fransa senatosunda Kürtçü terör şebekesinin Suriye kolu olan YPG'lilere madalya verilmesiyle ilgili soru üzerine Mevlüt Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi:

"PKK, Avrupa Birliği terör listesinde, yani terör örgütü olarak tanınmıştır. Yine Fransa'da da terör örgütüdür ama maalesef Fransa’da senatörler, milletvekilleri bu teröristlerle, eli kanlı terör örgütünün temsilcileriyle bir araya geliyorlar. Ödül veriyorlar. Bu da işte terörle mücadeledeki iki yüzlülüğün en güzel örneğidir. Fransa çıksın açıkça söylesin, PKK'yı terör örgütü olarak tanımıyorum desin. Bir taraftan terör örgütüdür ama diğer taraftan da görüşürüm olmaz. Bunu yapan sadece Fransa değil. İşte ABD de Suriye'de PKK/YPG'ye destek veriyor. Sadece desteğin burayla sınırlı kalmadığını da gördük. Süleymaniye'de PKK artık tamamen oradaki yerel yönetimleri ve Talabani'nin partisini kontrol altına almıştır. Burada da ABD'nin nüfuzu var. Biz bunların neden olduğunu biliyoruz. Bir taraftan terörist diyeceksiniz diğer taraftan destek vereceksiniz. Böyle terörle mücadele olmaz. Türkiye her türlü terör örgütüyle mücadele ediyor, ayrım yapmaksızın. İdeolojileriyle de mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu Avrupalıların sahiplendiği terör örgütlerini de yok etmeye devam edeceğiz."

Mevlüt Çavuşoğlu mısır Samih Şukri Libya suriye