AKP'li Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba İle Görüştü

TAKİP ET

AKP'li Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Moskova'da işgalci Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüşmesinin ardından bugün Ukrayna'ya geçti.

AKP'li Bakan Çavuşoğlu, Lviv'de Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüştü.

AKP'li Bakan Çavuşoğlu ve Kuleba toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Bugün mevkidaşım ve yakın arkadaşım Çavuşoğlu'nu ağırlamaktan son derece memnun oldum. Bir hafta önce sayın Çavuşoğlu diğer ülke bakanlarının yapamadığını yaptı ve Rus-Ukrayna dışişleri bakanlarını bir masada buluşturdu. Sonra sayın Çavuşoğlu Moskova'ya gitti ve buraya geldi" dedi.


"Savaşın Sona Ermesi İçin Putin ve Zelensky'nin Görüşmesi Gerekiyor"


Kuleba, şu ifadeleri kullandı:

Biz Türkiye'nin arabuluculuk çalışmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Sayın Çavuşoğlu Moskova'da yaptığı görüşmelerin sonuçlarını burada paylaştı. Rusya'ın ülkemize yönelik saldırısına son vermek ve Rus birliklerinin geri çekilmesi amacıyla Ukrayna her platformda çalışmaya hazır. Bundan sonraki çabalarımızın Ukrayna ve Rusya başkanlarının görüşmesi konusunda yoğunlaşması için mutabakata vardık. Zira savaşın sona ermesi için Putin ve Zelensky'nin görüşmesi gerektiğini anlıyoruz. Bunun dışında biz ikili ilişkilerimizi de görüştük. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşa ne Ukrayna'nın ne de Türkiye'nin ihtiyacı var.


"Bu Savaşın Bir An Evvel Sona Ermesi Gerekiyor"


AKP'li Bakan Çavuşoğlu ise, "Dostum Kuleba'ya bu zor günlerde bana vakit ayırdığı için teşekkür ediyorum. 8 Ekim'de Stratejik Planlama Toplantımızı burada Lviv'de yaptık. Özellikle bu zor günlerde Lviv'e gelerek stratejik ortağımız Ukrayna'ya desteğimizi burada göstermek istedik. 21-24 Şubat'tan bu yana maalesef savaş devam ediyor ve binlerce sivil yaşamını yitirdi. 3 milyonu aşkın insan ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Polonya'da insanların kapıda beklediğini ülkesini terk ettiğini gördük üzüldük. Sonuçta bu savaşın bir an evvel sona ermesi gerekiyor. Akan kanın ve gözyaşının durdurulması gerekiyor. İlk günden bu yana bu doğrultuda çabalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Bu düşünce ile dostum Dymitro ile dostum Lavrov'u Antalya'da bir araya getirdik. Ve bu toplantıdaki yapıcı yaklaşımından dolayı Kuleba'ya teşekkür etmek istiyorum. Bir taraftan Belarus müzakereleri devam ederken biz de barış için çaba sürdürüyoruz. O nedenle dün Rusya'daydık. Moskova'da gündeme gelen konular ve edindiğimiz izlenimler hakkında Kuleba'ya bilgi verdik.


"Ukrayna Halkının Bu Savaş Karşısında Koyduğu Mücadeleyi Tüm Dünya Gördü"


"Cumhurbaşkanı Erdoğan da Başkan Zelensky ile görüştü. Bugün Türkiye saati ile 16.00 itibariyle Rusya Devlet Başkanı Putin ile de telefonda görüştü. Ukrayna'nın ve Ukrayna halkının bu savaş karşısında koyduğu mücadeleyi tüm dünya gördü. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine verdiğimiz destek tamdır. Bu bizim ilkeli politikamızın, müttefikliğimizin ve stratejik dostluğumuzun doğal sonucudur.

Öte yandan özellikle insanı alandaki yardımlarımız da devam edecek. Türkiye başından beri ilkeli bir tutum sergilemiştir. Her iki taraf için de savaşın durdurulması adına samimi çabalar sarf etmiştir. Bu zor dönemde vatandaşlarımızın tahliyesini gerçekleştirdik büyük ölçüde. Ukrayna yönetiminden de ciddi destek aldık. Dostum Kuleba ve Ukrayna yönetimine teşekkür ediyorum. Ayrıca Kırım Tatar soydaşlarımıza ve zor durumda olan Ukraynalı dostlarımıza kapılarımızı açık tuttuk ve en iyi şekilde ev sahipliği yapmaya çalışıyoruz. Biraz sonra burada Kırım Tatar Koordinasyon Merkezini de ziyaret edeceğiz. Bugün en büyük zorluk Mariupol'de çatışmalar yaşandığı için oradaki sivillerin tahliyesi konusu oldu. Temennimiz önce Mariupol'de insanı ateşkesin sağlanması sonra tüm Ukrayna'da ateşkesin tesis edilmesi, anlaşma ve barış yolunda diplomasiye fırsat verilmesidir.


"En Kısa Sürede Liderler Düzeyinde Bir Toplantı Gerekiyor"


"Dmitro Kuleba ve Sergey Lavrov'u Antalya'da bir kez daha bir araya getirmekten memnun olacağız. Ama artık en kısa sürede liderler düzeyinde bir toplantı yapılması gerekiyor. Buna ev sahipliği yapmak isteğimizi belirtmiştim. Bu iki ziyaretin neticesinde tabi savaşla ilgili kesin bir şey söylemek zor ama ateşkes konusunda umudumuz biraz daha artmıştır."

çavuşoğlu dmitry kuleba rusya ukrayna savaşı rusya ukrayna