AKP'li Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'İBB'de 550 Terörist Çalışıyor' Suçlamasını Fikir Özgürlüğü Adı Altında Savundu

TAKİP ET

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan 550 kişinin, 'terör' örgütleri ile ilişkili olduğunu öne süren eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, açıklaması nedeniyle hakkında açılan davada yaptığı savunma ortaya çıktı. Soylu, bir İBB çalışanının açtığı 3 kuruşluk tazminat davasına ilişkin savunmasında bu açıklamayı düşünce özgürlüğü çerçevesinde yaptığını öne sürdü.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan 550 kişinin, çeşitli ‘terör’ örgütleri ile ilişkili olduğunu öne süren AKP'li Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklaması nedeniyle hakkında açılan davada yaptığı savunma ortaya çıktı. Soylu, bir İBB çalışanının açtığı 3 kuruşluk tazminat davasına ilişkin savunmasında bu açıklamayı düşünce özgürlüğü çerçevesinde yaptığını öne sürdü.

AKP'li Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, İBB çalışanlarına yönelik yaptığı açıklama, büyük tepkiye yol açmıştı. Soylu’nun suçlamasını İBB çalışanı Nuri Başkapan dava konusu yaptı. Başkapan, kendisinin de İBB personeli olduğunu, bahsi geçen ifade sebebiyle küçük düşürüldüğünü, kişilik haklarına saldırıldığını belirterek Soylu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı 3 kuruşluk tazminat davası açtı.

‘3 KURUŞ TALEBİ HAKARET SAYILIR’

Dava İstanbul 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan adına yapılan savunmada “Müvekkilim hakkında üç kuruş bedelle dava açılarak şahsına hakaret edilmiştir. Bunu da sosyal medyada ilan etmiştir. Bu sebeple davacının dava açmakta hukuki yararı yoktur” denildi.

Erdoğan’ın avukatı, İçişleri Bakanlığı’nın İBB’yi suçlayan ve özel teftiş başlatılacağını duyuran sosyal medya paylaşımını, “Bu tweet’in müvekkilime ait olmadığı görülecektir. Kendisinin bile paylaşmış olmadığı bir tweet yazısından müvekkilimin sorumlu tutulması hukuk düzeninin açıkça ihlalidir" sözleriyle tanımladı. 

Cumhurbaşkanı’nın avukatı: şöyle devam etti:

“Her ne kadar müvekkilim ile ilişkisi olmasa da İçişleri Bakanlığı tarafından atılmış olan tweet yazısında, İBB bünyesinde bulunan personeller hakkında yapılan teftiş sonucunda elde edilen bulguları rapor halinde kamuoyuna arzından ibaret olup, somut bir değerlendirme içermektedir. Yapılan bu raporlama sonucunda da davacının iddia ettiğinin aksine 82 bin İBB personelinin tamamını değil, yalnızca personeller arasında bulunan birtakım kimselerin addedilen terör örgütü grupları ile olan ilişkileri ve bağlantıları araştırılmış ve bu bulgular kamuoyuna arz edilmiştir.”

Soylu adına yapılan savunmada ise şöyle denildi: “Müvekkilim İçişleri Bakanıdır. Hazırlanan rapor doğrultusunda elindeki bilgileri siyaset yapma özgürlüğü ve düşünce ve kanaat açıklama özgürlüğü kapsamında açıklamıştır. İsim vermemiştir. Genel verilerle açıklama yapmıştır.”

Açılan davanın, her iki davalı yönünden de reddine karar verilerek sonuçlanmasına itiraz edildi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’ne yapılan itirazda, ilk derece mahkemesinin kaldırılması istendi. İtiraz dilekçesinde, bahsedilen açıklama ile İBB çalışanı Başkapan’ın kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu savunuldu.

süleyman soylu eski içişleri bakanı akpli ibb çalışanlara hakaret dava erdoğan