AKP'li Soylu'nun da Bahsettiği 'Gravitesi Yüksek Petrol' Ne Anlama Geliyor? Gravite Nedir?

TAKİP ET

AKP'li İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Gabar dağında petrol çıkıyor gravitesi çok yüksek, çıktığı anda traktörü çalıştıracak kabileyette." şeklindeki ifadeleri birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Petrolün gravitesi ne anlama geliyor? Gravitesi yüksek petrol nedir? Gravite nedir?

AKP'li Soylu'nun "Gabar dağında petrol çıkıyor gravitesi çok yüksek, çıktığı anda traktörü çalıştıracak kabileyette." şeklindeki ifadeleri birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Petrolün gravitesi ne anlama geliyor? Gravitesi yüksek petrol nedir? Gravite nedir? 

Gravite, petrolün kalite ölüçümnde kullanılan bir değer olup uluslararası anlaşmalara uygun olarak American Petroleum Institute (API) gravitesi genel ölçüt olarak kullanılır. 

SG (Spesifik Gravite) “Petrol Yoğunluğu/Su Yoğunluğu” anlamında kullanılır. Hafif petrolün, API gravite değeri daha büyükken, yoğunluğu yükseldikçe API gravite değeri düşecektir. API gravite değeri yükseldikçe petrolün de piyasadaki değeri artar.

Dünyada yaygın olarak 27-35 API değerinde petrol bulunmaktadır. IPE Brent Petrol 38 API değerindedir. Bulunan en ağır petrol 5-7 API ve ne hafif petrol ise 57 API olarak kayıtlarda yer almaktadır. 

-Hafif > 31
-Orta 20 – 31
-Ağır 10 – 20

Petrolün kalitesi gravite değeri ile doğru orandadır. Toprağın altından çıkarılan petrolün değerli olup olmadığını gravite değeriyle ölçümlenebilmektedir. Bundan dolayı, petrolün gravite değeri ne kadar yüksekse, değeri de bir o kadar yüksektir. 

Petrol Petrolün gravitesi nedir gravite nedir gravite gravite ne anlama geliyor petrolün gravitesi ne anlama geliyor petrolün gravitesi ne demek