AKP'li Tarım Bakanı Kirişci: "Gıda meselesi, bir milli güvenlik meselesidir"

TAKİP ET

TBMM Genel Kurulu'nda konuşan AKP'Lİ Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, ""Gıda meselesi, bir milli güvenlik meselesidir" dedi.

 

AKP'li Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci TBMM'de 2023 yılı bütçe görüşmeleri kapsamında söz aldı. Tahıl koridoruna değinen AKP'li Bakan "Gıda meselesi bir milli güvenlik meselesidir" ifadelerini kullandı. 

Kirişçi'nin açıklamalarından satır başları şöyle:

"2050 yılında yüzde 67 daha fazla tarımsal üretime, yüzde 65 daha fazla sulama suyuna ihtiyaç duyulduğunu belirtmek isterim. Tahıl koridorundan 13,3 milyon ton tahıl taşınmış. Maalesef Ukrayna tahılının alıcılarının çoğu zengin ülkeler olmuştur. Adaletli dağıtım için ülke olarak gayret sergiliyoruz. Gıda meselesi bir milli güvenlik meselesidir. Ülke olarak eli öpülesi çiftçilerimiz sayesinde stratejik tarım ürünlerinde bulunabilirlik sıkıntısı yaşatmadık. Tarım sigortası TARSİM'i hayata geçirdik. Orman varlığımızı artırdık."

"Tarım sektörü son 19 yılın 15'inde büyüme göstermiştir. Mazot ve gübre desteklerini öne çekilmesiyle çiftlerimiz girdi maliyetlerini düşünmeden üretime başladılar. 1999 yılından beri en yüksek miktarda hububat aldık. Çiftçimize 48 milyar Türk lirası ödedik. Bir ilk olarak bu yıl buğday ve arpasını TMO'ya satan üreticilere ton başına buğdayda bin TL arpada ise 500 TL hububat alım primi ödedik. Piyasaya yaptığımız un ve yem arzıyla fiyatları regüle ediyoruz. Yaş çayın kilogramı destek dahil 7 TL'den aldık. Şeker pancarı alım fiyatını yüzde 245 artışla 420 liradan bin 400 liraya çıkardık. Et ve süt kurumu üretici ve tüketiciyi korumaya gayret gösteriyoruz."

Vahit Kirişçi tbmm 2023 bütçe görüşmeleri genel kurul gıda güvenliği