AKP Mardin Adayı Abdullah Erin Kürtçü Rudaw'a Konuştu: Kürt Dili ve Kültürü Önünde Bir Engel Yok

TAKİP ET

AKP Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Erin, Kürtçü Barzanici haber kanalı Rudaw'a konuştu. 

AKP Mardin adayı Abdullah Erin, Rudaw TV'de yayınlanan "Rudawi Emro" programına konuk oldu. Rudaw'ın haberine göre, Erin şu ifadeleri kullandı: 

“Kalkınma Ajansı Mardin merkezli, Siirt, Batman, Şırnak'ı da kapsayan dolayısıyla Habur'da içeren bu bölgenin kalkınması ve gelişmesi için gerekli çalışmaları yürüten bir kurumdu. 2 yıl İçişleri Bakanı Danışmanlığı yaptım, yine bölgeyle sürekli irtibat halindeydik. Bölgenin kalkılması, gelişmesi için çalışmalar yürüttük. Son olarak Şanlıurfa valiliğindeyken Sayın Cumhurbaşkanımızın uygun görmesiyle Mardin'de Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldum” 

"İnsanlarımızın Hiçbirini Dışlamadan Belediyecilik Hizmeti Yapmak İçin Yola Çıktık"

“Mardin biliyorsunuz farklı kültürlerin, inançların bir arada yaşadığı bir şehir. Mardin medeniyetlerin  baş şehri olabilecek şehirlerden biri. İnsanlık tarihi açısından da en kadim tarihe sahip olan şehirdir. Biliyorsunuz Şanlıurfa’daki Göbeklitepe 11 bin yıllık bir tarihe sahip ama Mardin'de 13 bin yıl geriye giden insanlığın ilk yerleşim yeri, ilk kurumsal yapıların oluşturulduğu, ilk tarımın yapıldığı çok önemli bir yer. Farklı dinler, kültürler var. Burada farklı etnik yapıya sahip insanlar yaşıyor. Benim babam da Kürt, annem Arap ve bütün gençliğimiz bu farklı kültürlerin birlikte yaşadığı bir ortamın içerisinde geçti. Bütün bu farklılıkları koruyarak, insanlarımızın hiçbirini dışlamadan, adaletle, hakkaniyetle, temiz ve düzgün bir belediyecilik hizmetini yapmak için yola çıktık.

Şehrimizi tanıyoruz, eksikliklerini biliyoruz ve bunların nasıl giderileceğinden haberdarız. Buna yönelik tecrübemiz var. Valilikten sonra büyükşehir belediye başkanlığını birincisi Allah rızası için, ikincisi de doğup büyüdüğümüz ve birçok şey borçlu olduğumuz şehrimize, şehrin insanlarına daha iyi hizmet edebilmek için yapmak istiyorum. Turizmde, tarımda, ulaşımda, sanayide bu şehri daha ileriye taşımak, bu şehrin gençlerine, kadınlarına, çocuklarına yönelik daha iyi bir gelecek hazırlamak. Bütün amacımız, gayemiz bu çerçevede.”

"1 Nisan Yeni Bir Tarihin Başlangıcı Olacak"

“Mardin'le ilgili de Allah'ın izniyle büyük bir umut var. 1 Nisan’ın yeni bir tarihin başlangıcı olacağına inanıyoruz. Seçimle birlikte halkımız liyakatli kadroları ve hizmette niyeti ve gözü olanları tenzih edecek, bundan hiç şüphe duymuyoruz. Daha önceki seçimlerle kıyaslandığında nereye giderseniz gidin insanlarda büyük bir teveccüh ve heyecan var, bunu görebiliyoruz.

Mardin'de 1 Nisan itibariyle hayata geçireceğimiz 470 tane projemiz var. Bu elinizdeki dokümanda da onların açıklamaları var. 10 ilçemiz var, her ilçeye de Mardin'in plakası olan 47 yeni proje sözünü verdik. Bugüne kadar verdiğimiz bütün sözleri tuttuk. Bu projelerin hepsini ve daha fazlasını Allah'ın izniyle toplumun bütün kesimlerine hitap edecek, gönüllerine dokunacak, hayatlarını kolaylaştıracak bir kısmını hemen, bir kısmını da zaman içerisinde hayata geçireceğiz."

"Burada Yaşayan Kürt, Arap, Türk ve Herkes Eşit Haklara Sahiptir"

“Halkımıza şunu anlatıyoruz; biz hizmet siyaseti yapacağız, bu seçimde belediye seçimi. Dolayısıyla ideolojik veya etnik tercihlerin yapılacağı bir seçim değil.

Bu memlekette hepimiz kardeşiz, bin yıllık geçmişe sahibiz. Burada yaşayan Kürt, Arap, Türk ve herkes eşit haklara sahiptir. Memleketin tapusuna hepsi beraber sahipler. Kimsenin diğerine bir üstünlüğü yok. 

Bu mesajı güçlendirerek vermeye devam edeceğiz. İnsanlarımızı birleştireceğiz, ayrıştırmayacağız. Kimlik siyaseti üzerinden siyaset yapmayacağız. Etnik kimlik üzerinden geçmiş yıllarda yapılan siyasetin başta Kürt kardeşlerimize verdiği zararı hep birlikte yaşadık. Bugün devletimiz teröre karşı üstünlük sağladı. Terörün vatandaşlarımız üzerinde uyguladığı baskıcı yöntemler, tehditler ve yaşattıkları acı ve gözyaşı bitti. Bu barış ortamının korunması gerekiyor, huzur ortamının devam ettirilmesi gerekiyor. Devletimiz güçlü bir şekilde bunu devam ettirecek, biz de belediye olarak bütün kardeşlerimizi kucaklayacak ve batı illerimizde, gelişmiş ülkelerde ne varsa Mardin'e taşımaya devam edeceğiz. Mardin’in kısa süre içerisinde dünya gündeminde isminden söz edilen bir  şehir haline geleceğinden hiç şüphemiz yok.”

"Bu Kimlik Siyasetinin Yapılacağı Bir Seçim değil"

Kürtçü DEM Parti'nin adayına karşı kazanıp kazanamayacağı sorulan Erin şunları söyledi: 

“Bunu vatandaşlarımızdan da samimi bir şekilde dinliyoruz ve biz de düşüncelerimizi paylaşıyoruz. Daha önce Mardin'de halkımız özgür iradesiyle bir tercih yaptı. Öncelikle şu seçim sürecini tam demokratik bir şekilde geçirmeyi hedefliyoruz. Karşılıklı saygıyla. Niyetimiz çünkü kavga etmek değil, didişmek değil. Önemli olan belediyede seçimlerinde, şehir merkezlerinde ve kırsalda halkımızın yaşadığı problemleri çözebilecek kadroları seçmek. Bunu halkımıza da söylüyoruz. Onun için diyorum bu kimlik siyasetinin yapılacağı bir seçim değil, ideolojik bir seçim değil.

Diyelim ben köyde yaşayan bir Mardinliyim. Kürt, Arap, Türk, Süryani, Müslüman fark etmiyor. Yaşadığım köydeki altyapı sorunlarını, kanalizasyon problemini, içme suyu sorununu çözecek, yollarımı imar edecek, konforlu daha düzgün ulaşımımı sağlayacak, içme suyumu tedarik edecek, çocuğumun temiz bir ortamda geleceğe hazırlanmasına imkan yaratacak ve bir bütün olarak şehirde yaşayan bütün farklılıkların geleceğe umutla bakabileceği bir şehir yaratılması gerekiyor. Vatandaş bunu sağlayacak kimse onu tercih eder. Daha önceki tercihlerde vatandaşımız onları denedi ve sonrasında belediyeyi bir süre yönettiler. Bakın; Kürt kardeşlerimiz başta olmak üzere bu memlekette yaşayan hiçbirine bugüne kadar da ‘biz belediyeyi alırsak gençlere, kadınlara, ulaşıma, tarıma, sanayiye, ticarete, şehrin kalkınmasına, gelişmesine yönelik söyledikleri bir tane proje ve hizmet var mı? Yok. Ama biz diyoruz ki hizmet edeceğiz.

 Zaten Mardin bunu gerektiriyor. Tercih ettiğinizi ve denediğinizi tekrar denemeyin diyoruz. Çünkü bundan bir netice alamıyorsunuz. Diğer iller hızla ilerlerken Mardin'in halen boğuştuğu problemlerle baş başa kalmasının sebebi bu. Mantıklı, doğru, işi ehline verecek bir tercih yapmak lazım”

"Kürt Dil ve Kültürü Önünde Bir Engel Yok"

Kürtçe'ye yönelik hizmetlerle ilgili sorulan soruya Erin şu cevabı verdi: 

 “Kürt kardeşlerimizin kültürlerini, dillerini ve geleneklerini yaşamalarının önünde bir engel yok. Bunu görmek lazım. Evet eski Türkiye'de vardı. Ben de Şivan Perwer'in kasetlerini dinlemek için gizliyordum ama o dönemler geride kaldı. O eski Türkiye'de vardı şu anda yok. Burada Artuklu Üniversitesi’nde Kürdoloji bölümümüz var, orada Kürtçe dili öğretiliyor. Lise sonrasında yüksek öğretimde isteyen çocuklarımız, gençlerimiz orada deneyimli hocaların gözetiminde Kürt tarihini, Kürt dilini, Kürt edebiyatını, Kürt sanatını öğrenebiliyorlar. "

Yapılan düzenlemelerle Kürtçe'nin de seçmeli ders olarak seçilebileceğine değinen Erin şunları söyledi: 

Bunun önünde bir engel yok. Kürtçe'yi geliştirmeye ve Kürt tarihine daha iyi vakıf olmaya yönelik kurslar, özel okullar var. Bunun önünde de bir engel yok ki. Bugün Mardin'de veya Türkiye'nin herhangi bir yerinde Türkçe bilmeyen, derdini Kürtçe olarak ifade etmek isteyen kardeşlerimizin önünde hiçbir engel yok. Onlar eski Türkiye'deydi ama bugünkü Türkiye'de bunlar sorun değil. Kürt olduğu için dışlanan, ötekilenen, ötekileştirilen veya farklı muameleye tabi tutulanlar yok.

 Bugün kasıtlı olarak Kürt kardeşlerimiz, Türk kardeşlerimiz veya diğer etnik yapıya sahip insanlar arasında fitne çıkarmak, insanları birbirine düşürmeye yönelik bir faaliyet ve art niyet olduğunu ifade etmek istiyorum. Bir Kürt olarak bunu söylüyorum, bugün bir engel yok. Bir Kürt olarak gittim  liseden sonra üniversiteyi okudum sonra kaymakam oldum. Eski Türkiye'de bile kaymakam olduğumu düşünün. Benim gibi bir sürü örnek var yeter ki siz gayret edin.” 

akp mardin abdullah erin kürtçe rudaw