AKP'nin Aksakallısı Binali, Azerbaycan'ın Kurucu Cumhurbaşkanının Kim Olduğunu Bilmiyor

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tayin ettiği "aksakallı" Binali Yıldırım dikkat çekici bir gaf yaptı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Türk Devletleri Teşkilatı'na "aksakallı" olarak tayin edilen Binali Yıldırım'ın Azerbaycan'ın kurucu cumhurbaşkanının kim olduğunu bilmediği ortaya çıktı.

Yıldırım resmi Twitter hesabından "Azerbaycan’ın kurucu lideri Haydar Aliyev’i vefatının 18. yılında rahmetle anıyorum. Yaşamı boyunca Azerbaycan halkının bağımsızlığı ve bölgedeki varlığı için verdiği mücadele asla unutulmayacaktır. Ruhu şad, mekânı Cennet olsun" şeklinde bir paylaşım yaptı. Azerbaycan Cumhuriyeti, "Bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez" diyen Mehmed Emin Resulzade'nin önderliğinde 28 Mayıs 1918'de kuruldu. İslam dünyasında kadına ilk seçme ve seçilme hakkı verilen devlet olan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, 27 Nisan 1920'de ülkeye giren Kızıl Ordu ile SSCB tarafından işgal edildi.

Azerbaycan Cumhuriyeti, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nden 18 Ekim'de Azerbaycan Yüksek Sovyeti (Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi) tarafından alınan kararla bağımsız oldu.

Bağımsızlığı getiren kararın Milli Meclis'te alınması ise 1990 seçimleri ile Meclis'e giren Azerbaycan Halk Cephesi'nin (AHC) başını çektiği Bağımsız Azerbaycan Demokratik Bloku'ndan 47 milletvekilinin verdiği oylar ile olmuştur. Tarihe bu "İstiklalci Milletvekilleri" olarak geçecek olan grubun başını çeken AHC'nin lideri olan Ebulfez Elçibey, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını getiren Cumhurbaşkanı olarak tarihe geçmiştir.

I. Karabağ Savaşı'ndaki başarısızlıkları nedeniyle görevden alınan cephe komutanı Suret Hüseynov'un Rusya'nın bıraktığı silahları kullanarak yaptığı darbe ile görevden uzaklaştırılan Elçibey'in yerine Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclis Başkanı Haydar Aliyev getirilmiştir.

3 Ekim 1993'te yapılan seçimde yüzde 98,8 oy alan (Suriye diktatörü Esad son seçimlerde yüzde 95 oy almıştı.) Haydar Aliyev, göreve gelişinden sonra ülkede sert bir dikta yönetimi inşa etmiş ve koltuğunu devralan İlham Aliyev ile birlikte de bu dikta devam etmiştir.