AKP'nin Manas Üniversitesi'ne Atamak İstediği Rektör, Türkiye-Kırgızistan İlişkilerini Gerdi: Israrın Sebebi Bilal Erdoğan İddiası
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, Türkiye ve Kırgızistan tarafından 1997 yılında kurulan Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi'nin (KTMÜ) rektörü Alparslan Ceylan, iki ülke arasında krize neden oldu.
Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te, Türkiye ve Kırgızistan tarafından 1997 yılında kurulan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin (KTMÜ) rektörü Alparslan Ceylan, iki ülke arasında krize neden oldu.
İddiaya göre göreve geldiğinden bu yana Prof. Dr. Alparslan Ceylan, çeşitli sorunlara neden oldu. Ceylan'ın, ülkenin şartlarını bilmiyor olması, Türkiye’den ve Kırgızistan’dan seçerek aldığı akademik personelin yetersizliği üniversitenin daha önce yakaladığı başarı oranının düşmesine neden oldu.
Buna binaen Kırgız akademisyenler ile Türk akademisyenler arasında yaratılan gerginlik ve Ceylan'ın üniversiteyi üstten bakan tavırlarla yönetmeye çalışması dostluk ve kardeşlik bağlarına zarar verdi.
Üniversitede yaşanan gerginlik, taraflar arasındaki huzursuzluk ve Kırgızların tahkir edilmesi, yönetimin başarısızlığı ile sonuçlanmış ve 5 yılın sonunda Türk rektörün görevine Kırgız Mütevelli Heyeti tarafından son verildi.
Gözaltına Alındı ve Giriş Yasağı Getirildi
Hatta Prof. Dr. Alparslan Ceylan ülkeden çıkışı sırasında, usulsüz para transferleri sebebiyle gözaltına alındı.
Gerginlik ancak Türk Dışişlerinin devreye girmesiyle yatıştı ancak Alparslan Ceylan'a Kırgızistan’a giriş yasağı getirildi.
Kırgız Makamlara Baskı Kurulmaya Çalışıldı
Bütün bu yaşananlara rağmen AKP hükümeti Alparslan Ceylan'nın yeniden atanması için Kırgız makamları üzerinde baskı kurulmaya çalıştı. İddiaya göre Türk Büyükelçisi Kırgızistan Cumhurbaşkanı ile görüşerek bu atamaya ikna etmeye çalıştı ancak talebi sert bir şekilde reddedildi.
Yaşanan gerginlik nedeniyle Manas Üniversitesi’nin rektörlüğü meselesi Türkiye ve Kırgızistan arasında çözümsüz kalınca, önümüzdeki 4 yıl için görev yapması beklenen rektörün atanacağı 13 Ağustos günü bir rektör ataması yapılmadı. Serbestiyet'in haberine göre, atamanın yapılmaması nedeniyle Manas Üniversitesi'nin idari işlerinde problemler yaşandığı belirtiliyor.
Alparslan Ceylan Israrının Sebebi Bilal Erdoğan mı?
Alparslan Ceylan’ın göreve devam etmesinin istenmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’la olan yakınlığının etkili olduğu iddia ediliyor. Alparslan Ceylan, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’nun başkanlığını yürütürken, Bilal Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı Dünya Etnospor Konfederasyonu’nun birçok organizasyonuna katılmıştı.
Geçen yıl Ekim ayında, Bilal Erdoğan’ın başkanı olduğu Dünya Etnospor Konfederasyonu bünyesinde organize edilen “Türk Devletleri Teşkilatı-Türk Üniversiteler Birliği I. Geleneksel Spor Oyunları”, Manas Üniversitesi’nde düzenlendi.
Organizasyonun açılış töreninden bir gün sonra Bilal Erdoğan, Rektör Ceylan ile beraber Manas Televizyonu’nun özel yayınına konuk oldu.
Aktarılana göre Bilal Erdoğan, programda Manas Üniversitesi'ni överek, “Manas Üniversitesi’nin geleneksel spor oyunlarına kurumsal olarak sahip çıkması da bizi mutlu ediyor. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin geleneksel spor oyunlarına verdiği önemle Kırgızistan’ın spor oyunlarının gelişmesine destek sağladığını görüyor ve kendilerini tebrik ediyorum” diye konuştu.
Bilal Erdoğan ve Alparslan Ceylan yakınlığı çok daha eskiye dayanırken 2016 yılındaki Etnospor Kültür Festivali’nde Bilal Erdoğan ile Alparslan Ceylan mas güreşi oynamış ve 1-1 berabere kalmışlardı.
Milletvekilleri Denetim Talep Etti
Cogorku Keneş (Yüksek Meclis) toplantısında konuşan Milletvekili Mirlan Samykozho, Bakanlar Kurulu'ndan Kırgız-Türk Manas Üniversitesi'nin faaliyetlerini denetlemesini talep etti.
Samykozho, üniversiteye bir komisyon gönderilmesi talebiyle Eğitim ve Bilim Bakanlığı yönetimine başvurdu.
Samykozho, “Üniversite anlaşmanın maddelerini yerine getirmiyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetlemesi gerekiyor. Hocalarımız orada çalışıyor, öğrencilerimiz bilgi alıyor. Bitti oraya gidip inceleme yapmak lazım” dedi.