AKP'nin Reklam Filminin Çekildiği Sette İşçiler Sigortasız Çalıştırılmış

TAKİP ET

AKP'nin seçim reklamlarının setlerinde işçiler günlerce köle gibi çalıştırıldı.

Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre AKP istibdadının seçimler için yaptırdığı reklam filmlerinin çekildiği setlerde işçiler sigortasız bir şekilde köle gibi çalıştırıldı. 

Erk Prodüksyon’un yapımcılığını yaptığı reklam filminde sette çalışan 13 set işçisi sigortasız çalıştıklarını yaşanan iş kazası sonrasında öğrendi. 7 Nisan tarihinde başlanan ve 6 kentte çekimleri 12 gün süren reklam filmi, çalışan işçilere adeta zulüm oldu. 

Haberde aktarılana göre sette çalışan bir işçi, “12 günlük sette yemek konusunda ciddi sıkıntılar yaşadık. Günlerce sandviç ile beslendik. Saatlerce yemek yemediğimiz günler oldu. Çay, kahve hatta su bile sette yoktu. İstanbul’dan başlayan ve Anadolu’da gezdiğimiz 5 kentte iş saatlerinde ve set şartlarında ciddi zorlandık. 4-5 saat uyku ile 12 günü tamamladık. Trabzon Tonya’da yaptığımız çekimlerde kullanılmak üzere getirilen koyunlarla bile yolculuk yaptık ” diye konuştu.

Sette yaşanan iş kazası sonrası sigortasız olarak çalıştırıldıklarını öğrendiklerini belirten bir diğer set işçisi, şunları söyledi:

“14 Nisan günü Ankara’da 1’inci Meclis’te çekim yaptığımız sırada kamera asistanı bir arkadaşımız kayıp düştü ve yaralandı. Arkadaşımızı ‘çok trafik var’ bahanesiyle paydos edene kadar hastaneye götürmediler. Hastaneye giderken yapım sorumluları tarafından  ‘iş kazası olduğunu hastanede söyleme’ diye tembihlendi. Arkadaşımız buna tepki göstermesi sonrasına yapım sorumlusu küfürler etti ve arkadaşımızın üzerine yürüdü. Arkadaşımız hastaneye gitti. Sigortası olmadığını öğrendi.  Bunun üzerine arkadaşımız iş kazası yaşadığını söyledi ve tutanak tutuldu. Hastaneye götürmeyen ve küfürler eden yapım sorumlusunun işine son verildiği bize söylendi ama son gün ücretlerimizi bize o yapım sorumlusu verdi.”

Birgün'e konuşan set işçisi son olarak şunları söyledi:

“Çekimlerimizi bitireceğimiz son gün olan 18 Nisan tarihinde sigorta girişimiz yapıldığına dair SGK’den mesaj aldık. 2-3 saat sonra ise sigorta çıkışımızın yapıldığına dair bir tane daha mesaj aldık. Son iş günümüzde tek günlük sigortalı gösterilmişiz. Bunu yapımcı Enes Hakan Tokyay ile konuştuk. ‘Sigortasız olduğunuzdan haberim yoktu, iş bitiminden sonraki 15 gün size sigorta yapacağım’ dedi. 12 günlük çekimlerde her türlü sorunla ile karşılaştık. Set emekçileri olarak zor şartlar altında çalıştık.”

akp akp reklam filmi akp istibdadı reklam filmi erk prodüksiyon