AKP'nin Seçim Kanununda Erdoğan'a Yasak Yok: Seçim Gününe Kadar Propaganda Yapıp Devlet İmkanlarını Kullanabilecek

TAKİP ET

Cumhur İttifakı'nın TBMM'ye sunduğu Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile AKP'li Cumhurbaşkanı seçim yasaklarından muaf olacak.

2023 yılında yapılacak seçimde uygulanacak 15 düzenlemeden en çarpıcı olanlardan biri AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim yasakları muaf tutulması oldu.

AKP ve MHP,  “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum” bahanesiyle seçim kanununda değişikliğe gitmek istiyor.

Düzenlemede, "Başbakan ve bakanlara ilişkin" seçim yasakları maddesinden "Başbakan" ibaresi çıkarıldı. Ancak yeni sistemde yürütmenin başı olan “Cumhurbaşkanı” yazılmadı.

Yani teklifin yasalaşması halinde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar diğer liderlerin aksine bir seçim kısıtlamasına tabi olmayacak.


Halihazırda zaten parti işleri için devletin tüm kaynaklarını kullanmaktan çekinmeyen AKP'li Cumhurbaşkanı seçim gezilerinde de tüm devlet imkanlarını kullanabilecek.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, makam araçlarını ve uçaklarını rahatlıkla kullanabilecek.

Ancak bakanlar, milletvekilleri ve siyasi parti genel başkanları bu yasaklara uymak zorunda olacak.

Teklifi kamuoyuna duyuran AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, “Başbakan yok mevzuatımızda onu çıkardık. Cumhurbaşkanı ile sınırlama söz konusu değil” diyerek durumu netleştirmekten çekinmedi.

erdoğan seçimler seçim yasakları yeni seçim kanunu seçim kanunu