AKP'nin Yönettiği Türkiye'de Hayvancılık Bitti: Polonya'dan Sığır Eti İthal Edilecek

TAKİP ET

Et ve Süt Kurumu (ESK), Polonya'dan tır bazlı taze karkas sığır eti ithal ederek şarküteri ürünleri üreten firmalara satacağını duyurdu.

Türkiye'de et fiyatları adeta uçuşa geçti. Orta ve dar gelirli vatandaş için et yemek neredeyse hayal oldu. Hayvancılık ise artan maliyetler nedeniyle adeta durma noktasına geldi. Son olarak süt veren hayvanların da kesilmesiyle durum giderek kötüleşti.

Et ve Süt Kurumu ise bu durumla başa çıkabilmek için Polonya’dan tır bazlı taze karkas sığır eti ithal ederek şarküteri ürünleri üreten firmalara satacağını duyurdu.

ESK'dan yapılan açıklamaya göre, Polonya’dan ithal edilecek taze karkas etin kilosu 195 liradan işletmelere satılacak. Bu fiyata ayrıca KDV eklenecek. Kurum, istediği zaman bu fiyatı güncelleyebilecek.

Kurum’dan yapılan duyuruda şöyle denildi:

“Kurumumuzca, kırmızı et sanayi alanında fiilen faaliyet gösteren firmalara (şarküteri üretimi yapan) tır bazlı olarak ithal taze karkas sığır eti satışı yapılacaktır.”

Ekonomim'den Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre, ithal taze karkas et almak isteyen işletmelerin, 26 Temmuz 2023 Çarşamba saat 16.00’ya kadar Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekiyor.

ESK'nın duyuruyu 24 Temmuz’da yaparak sadece 2 günde başvuru yapılmasını istemesi dikkat çekti. Başvurular, komisyon tarafından değerlendirilerek haftalık dağıtım listesi belirlenecek.

Duyuruda, "Kurumumuz, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na tabii olmadığından söz konusu satışı yapıp yapmamakta veya dilediğine satış yapmakta serbesttir" denildi.

Et ve Süt Kurumu geçen aylarda da Polonya'dan et ithal etmiş; ithalatla ilgili skandallar ortaya çıkmıştı. ESK, bir firma 5.45 Euro fiyat vermişken başka bir firmayla 5.60 Euro'dan anlaşma imzalamıştı. a

AKP sığır eti et karkas et et fiyatları polonya et ve süt kurumu