AKP ve MHP'nin Yeni Seçim Kanunu Teklifi Açıklandı

TAKİP ET

AKP ve MHP, yeni seçim kanunu tekliflerini açıkladı.

Yeni seçim kanunu tekliflerini TBMM Başkanlığı'na sunduklarını belirten AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, kanunun hayata geçmesiyle birlikte yeni seçim barajının yüzde 7'ye indirileceğini açıkladı.

Yazıcı'nın açıklamasına göre yeni yasayla birlikte siyasi partilerin seçime girebilmeleri için Meclis'te grup kurma şartı kaldırılacak ve partilerin seçime girebilmesi için seçimden en az 6 ay önce en az 41 ilde örgütlenmiş olma şartı getirilecek. Böylece partilerin milletvekili transferiyle seçime girme hakkını elde etmesi ihtimali ortadan kalkacak.

Ayrıca seçimlere kısa bir süre kala seçmen kütüklerinin yer değiştirilmesi engellenecek ve seçmenin son bir yıl içinde sürekli olarak ikamet ettiği adres esas kabul edilecek. Atama gibi zorunlu durumlar ise istisna olacak.

Düzenlemenin en dikkat çekici kısımlarından birisi ise İl Seçim Kurulu Başkanı'nın nasıl belirleneceği hususu... Yeni yasayla birlikte İl Seçim Kurulu Başkanı en kıdemli üç hâkim arasında kura ile belirlenecek. 

AKP'li Hayati Yazıcı ve MHP'li Feti Yıldız'ın Açıklamaları

Yeni sisteme uyum düzenlemesi yaptıklarını belirten Yazıcı, "Başbakan ve bakanlara ilişkin yasaklar başlığını taşıyor. Başbakan sözünü maddenin metninden çıkarıyoruz. Gerek il, gerek ilçe seçim kurulunun başkanlarının önerdiği şekilde kabul edilmesi halinde uygulama sürecine ilişkin geçiş süreci düzenlemesi öneriyoruz" dedi.

"Bu kanun teklifi ile ülkemizin yükselmiş olan demokrasi çıtası daha da yükselecektir" diyen Yıldız, "Bu kanun yürürlüğe girdikten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz. Erken seçim tartışmalarına son verilmiştir" ifadelerini kullandı.

akp mhp seçim kanunu yeni düzenleme hayati yazıcı feti yıldız açıkladı seçim barjı seçim barajı il seçim kurulu başkanı seçmen kütüğü