AKP Zarfsız Pusula İle Oylama Sistemi Getirmek İstiyor

TAKİP ET

AKP'nin seçimlerde zarfsız olarak yalnızca pusula ile oylama sistemini hayata geçirmek istediği ileri sürüldü.

BBC Türkçe'ye konuşan AKP'li bir kaynak, seçimlerde oy pusulalarının konulduğu zarfların kaldırılmasını öngören bir oylama sistemini getiren yasal değişiklik için hazırlandığını söyledi.

Söz konusu AKP'li kaynak "Türkiye oy zarfı kullanan iki ülkeden birisi. Bu, birçok soruna yol açıyor. Bunu Yüksek Seçim Kurulu'na da, muhalefete de önermeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

Elektronik oylama sisteminin ve nüfusun tamamının çipli kimliklere geçişiyle birlikte parmak iziyle oy kullanma sisteminin değerlendirildiğini belirten kaynak bu sistemlerin 2023 seçimlerinden sonra hayata geçirilmek istendiğini söyledi.

Söz konusu kaynak bazı firmaların elektronik oylama sisteminde kullanılan cihazlarla ilgili AKP'ye sunum yaptığını ancak bu sistemin eğitim seviyesinin yüksek olduğu ülkelerde kullanılmasının daha uygun olduğunu aktardı.

Zarf Kullanmadan Pusula İle Oy Verilebilir

Başkanlık sisteminin getirildiği 16 Nisan Halk Oylaması'nda mühürsüz oyların kanuna aykırı olmasına rağmen geçerli sayılmasıyla başlayan şaibe tartışmalarını doğuran oy zarflarının kaldırılmasının düşünüldüğünü belirten AKP'li kaynak, bu teklifin YSK gündemine getirilebileceğini söyledi.

Söz konusu kaynak "Dünyada zarf kullanan iki ülkeden biriyiz. Seçmen, tercihini yaptıktan sonra oyu görünmeyecek şekilde katlayıp sandığa pusulayı doğrudan atabilir. Zarf ve pusula sayısı tutmayabiliyor veya zarfın içinden pusula çıktı mı çıkmadı mı; mühürlü-mühürsüz zarf, işaretli zarf tartışması oluyor. O nedenle zarfın hiçbir avantajı yok. Bunu YSK'ya da, muhalefete de önermeyi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

AKP Zarfsız Pusula İle Oylama Sistemi Getirmek İstiyor