AKP'de Büyük Kongre İçin Geri Sayım Başladı! Erdoğan Genel Başkanlıktan Ayrılıyor mu?

TAKİP ET

İl ve ilçe kongrelerini tamamlayan iktidar partisi, büyük kongresine hazırlanırken kulislere yansıyan Erdoğan'ın genel başkanlıktan ayrılabileceği iddiası gündeme damgasını vurdu.

Bütün Türkiye'de hayatın akışına dur diyen Çin Virüsü ile mücadele kapsamında alınan yasaklar, AKP'yi engelleyemedi. Pandemi şartlarına rağmen 'lebaleb' dolu salonlarda il ve ilçe kongrelerini tamamlayan iktidar partisinde sancılı bir süreç geride bırakılmak üzere.

12 ilde kongrelere bizzat katılım sağlayan Partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda yerel seçimlerde büyük bir hezimet yaşayan iktidar partisinin teşkilatlarının büyük çoğunluğunda bayrak teslimi yaşandı. Bazı illerde Erdoğan'ın işaret ettiği adaya rakip olmak isteyen isimlerin anlaşılamayan gerekçelerle gözaltına alındığı dahi görüldü.

Kamuoyu araştırmaları ile oyları eridiği görülen AKP'nin içinde bulunduğu krizi aşmaya çalışırken daha büyük bir krize girmesine neden olan kongreler, 24 Mart'ta gerçekleşecek 7. Olağan Büyük Kongre ile noktalanacak.

Erdoğan İçin 'Tamam mı, Devam mı' Kongresi

Büyük Kongre'ye dair en çarpıcı iddia ise Genel Başkan Erdoğan'ın koltuğunu devretmeye hazırlandığı yönünde. Bu iddia Ankara'daki kulis bilgilerini sık sık ülke gündemine taşıyan iki farklı gazeteci tarafından da dile getirildi.

İlk olarak gazeteci Barış Yarkadaş, KRT'de katıldığı bir programda Erdoğan'ın koltuğunu daha ılımlı bir isme bırakmayı düşündüğünü "Tayyip Erdoğan, bu kongrede partili cumhurbaşkanlığı tartışmasından çıkmak için, yerini daha ılımlı bir isme bırakmayı düşünebilir. Bu Numan Kurtulmuş olabilir, Süleyman Soylu'nun ismi söyleniyor ama ben ona ihtimal vermiyorum. Berat Albayrak'ın ismi de gündeme getiriliyor ama onu çok mümkün görmüyorum. Eğer Erdoğan AKP genel başkanlığından dışarı çıkıp sadece cumhurbaşkanı şapkasıyla siyaset yapmak isterse bu kişi Numan Kurtulmuş olabilir" sözleriyle ifade etti.

Aynı iddiayı dile getiren bir diğer isim ise hükumete yakınlığıyla bilinen gazeteci Abdulkadir Selvi oldu. Selvi, tıpkı Yarkadaş gibi Erdoğan'ın 'partili cumhurbaşkanı' eleştirilerinden sıyrılmak adına böyle bir hamle yapma ihtimaline temas etti.

Öte yandan Selvi, bu hamlenin Erdoğan'a kurulmak istenen bir tuzak olduğu, böylelikle Erdoğan ve partisinin birbirinden koparılmaya çalışıldığı yönündeki kanaatlerini de kulis bilgisinin peşi sıra okurlarına sundu.

Cumhuriyet gazetesinde de siyaset meydanındaki kulislerin değerlendirildiği bir analizde söz konusu iddialara yönelik şu ifadelere yer verildi:

"Bilindiği gibi, Cumhurbaşkanlığı ile AKP Genel Başkanlığı’nın bir arada olması en büyük eleştiri konusu. Erdoğan’ın da eleştirilerden etkilendiği ve sıkıldığı belirtiliyor. Yakında yapılacak olan AKP Genel Kongresi’nde, Erdoğan’ın AKP Genel Başkanlığını güvendiği bir isme bırakacağını, hatta bu konuda bazı isimlerin de ortaya atıldığı iddia edildi. Kralı en çok sevdiğini söyleyenler aslında kralı zarara sokarlarmış. Selvi de Erdoğan’ın böylesi bir karar almasını istemiyor ve “Sureti haktan görünen bu formülün AKP’yi Erdoğan’ın elinden almak için bir tuzak olduğunu düşünüyorum” diyor. Oysa her vesile ile tek parti dönemine çatanlar, çok partili sisteme girişten sonra Cumhurbaşkanı İnönü’nün CHP  Genel Başkanlığı’nı kurultayda bıraktığını ve bu kararı nedeniyle siyasal tarihte çok olumlu bir yer aldığını unutuyorlar."

tayyip erdoğan akp genel başkanlık partili cumhurbaşkanlığı akp 7. olağan büyük kongresi cumhuriyet gazetesi abdulkadir selvi kulis barış yarkadaş numan kurtulmuş süleyman soylu berat albayrak Erdoğan AKP Genel Ba