AKP'den Yerel Yönetimler Planlaması: Tüm Şehirler 'Büyükşehir' Statüsüne Alınacak

TAKİP ET

AKP'nin, 2024 yerel seçimleri öncesi, büyükşehir kapsamına alınmamış 51 il belediyesinin de büyükşehir statüsüne getirilmesini planladığı öne sürüldü.

AKP'nin yeni bir yerel yönetimler düzenlemesi üzerinde çalıştığı iddia edildi. Bu düzenlemeyle birlikte 81 ilin tamamının 'büyükşehir belediyesi' statüsüne getirilmesi planlanıyor.

Kurgulanacak yeni sistemde, Türkiye'de 'büyükşehir' statüsüne alınmamış ve 'il belediyesine' sahip olan 51 şehirde artık, merkez ilçe için seçilen belediye başkanı, il belediyesini değil yalnızca merkez ilçeyi yönetecek. Merkez ilçeler de dahil olmak üzere tüm illerde üst bir yapı olarak büyükşehir belediyeleri oluşturulacak ve böylelikle büyükşehir belediyesi aracılığıyla kentin bütün olarak planlanması yoluna gidilecek.

Şu anda toplam nüfusu 750 binden fazla olan illerin il belediyeleri kanunla birlikte büyükşehir belediyesine dönüştürülebiliyor. Büyükşehir statüsünde 30 il bulunurken, AKP’nin 3 yıldan fazla bir süredir üzerinde çalıştığı yerel yönetimler düzenlemesinde daha önce büyükşehir statüsü için nüfus şartının aşağıya çekilebileceği dile getiriliyordu. Fakat önceki gün AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında gündeme gelen düzenlemede 81 ilin de 'büyükşehir belediyesi' statüsüne çekilmesi üzerine çalışma yapılması yönünde karar alındı.

Büyükşehir statüsünde yer almayan illerdeki köylere götürülecek hizmetlerin il özel idareleri tarafından yürütülmesinin, “devlet hizmeti” bakımından sorunlara neden olduğu belirtilirken, yeni kurgulanacak sistemde illerde “tek tip” yönetim sistemine geçilmesi öngörülüyor.

Plana göre; büyükşehir belediyeleri, kenti tek merkezden bir bütün olarak planlayacak. Bu kapsamda büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasında yeni bir “yetki alanı” düzenlemesi yapılacak. Büyükşehir belediyeleri, her ölçekteki imar ve parselasyon planları, ulaşım ana planı, yol yapımı gibi konularda makro planlamaları yaparken, ilçe belediyeleri ise çöp toplama, mezarlık hizmetleri gibi “gönül kazanacak” mikro işlerle meşgul olacak.

Öte yandan, mevcut durumda büyükşehir belediye sınırları içindeki gayrimenkullerin emlak vergisi, yüzde 100 zamlı olarak alınıyor. Düzenlemenin hayata geçmesi durumunda 2012’de yapılan “büyükşehir” düzenlemesine benzer şekilde 51 ilde de emlak vergisi konusunda bir süreliğine ertelemeye gidilebileceği söyleniyor.

51 il 81 il tüm iller büyükşehir statüsü alınacak geçirilecek geçecek planlama düzenleme yerel yönetimler planlaması akp tüm şehirler iller iddia nüfus il belediye meclisi