AKP'li Bakan, İkizdere'deki Talana Kılıf Uydurdu: Bizim gibi İstanbul'da İş Aramak Zorunda Kalmasınlar

TAKİP ET

AKP'nin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Bu milletin a... koymak" isteyen terbiyesiz Mehmet Cengiz'in Cengiz İnşaat'ına peşkeş çekilen toprakları için İkizdere'de direnen vatandaşlarımıza yönelik "marjinal gruplar" dedikten sonra şimdi de "Bizler gibi kalkıp İstanbul'da iş aramak zorunda kalmasın" diyerek taş ocağını savundu.

AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve "Bu milletin a... koyacağız" terbiyesizliğiyle maruf Mehmet Cengiz'in şirketi Cengiz İnşaat’ın, Rize’de talan üzerine kurulması planlanan İyidere Lojistik Limanı Projesi için İkizdere’deki İşkencidere Vadisi’nde taş ocağı açma girişimine karşı vatandaşlarımızın da haklı direnişi sürerken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu utanmadan bölgeye giderek birtakım temaslarda bulundu.

Rize’de gazetecilere açıklama yapan Bakan Karaismailoğlu, bölgedeki vatandaşlarımızın taş ocağı açma girişiminden rahatsız olduğunu ve kendisinin deyimiyle bu "marjinal gruplarla" görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.

"10 ağaç varsa yerine 100 ağaç dikeceğiz"

"10 farklı bölgede Rize İyidere Lojistik Limanı'nın deniz altında kalacak taş dolgusu için araştırmalar yapıldı" diyen Karaismailoğlu, bu araştırmalar sonucunda taş çıkarmak için ‘en uygun’ yerin İkizdere olarak belirlendiğini iddia etti. Karaismailoğlu, "Bunun akabinde çalışmalara başladık" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu araştırmalar sonucunda tek uygun taşın bu bölgede olduğunu uzmanlarımız ve Maden İşleri Genel Müdürlüğümüz bize söylediler. Tabii buradaki mevcut köylüler, vatandaşlarımızın görüşleri ve şikâyetleri bizim için önemli. Bölge vatandaşlarının, köylülerin başımızın üstünde yeri var. Onlarla istişare etmek için bugün buraya geldik. Onlarla istişarelerimiz devam ediyor. İnşallah bölgeyi fazla rahatsız etmeden, bu bölgede eğer etkilenecek 10 tane ağaç varsa yerine 100 tane ağaç dikeceğiz. Burada, sadece 13,5 hektarlık bir alanda Rize İyidere Limanı için olmazsa olmaz olan taşın dolgusu için burası kullanılıp 2 yılı doldurmadan buradan çıkmayı taahhüt ediyoruz."

Köylülerin İradesini Hiç Sıkılmadan Hiçe Saydı

Projenin bölgeye ‘büyük katkılar sağlayacağını’ öne süren Karaismailoğlu, Rizelileri önemsediklerini ancak ‘dışarıdan burayı kaşımak isteyenlerin olduğunu’ savundu. Karaismailoğlu, "Rizelilerle birlikte, onların destekleriyle birlikte yapmanın çabası içerisindeyiz. Rizeliler başımızın üstünde ama maalesef buraya gelip burayı kaşımak isteyen arkadaşlarımıza tavrımız böyle olmayacaktır. İnşallah bu işi de Rizelilerle, İkizderelilerle beraber bu işi, bu bölgeye yapılacak kıymetli yatırımı hep birlikte yapacağız" dedi.

"Bölge insanı bizler gibi kalkıp İstanbul'da iş aramak zorunda kalmasın"

Amaçlarının ‘bölgede istihdam sağlamak’ olduğunu iddia eden AKP’li Bakan, söz konusu projenin ihalelerini "Bu milletin a... koymak" isteyen Mehmet Cengiz adlı terbiyesize verdikten sonra bile hâlâ utanmadan bölge insanının kendi yöresinde çalışmasını istediklerine dair şöyle zırvaladı:

"Bölgenin insanı bölgede çalışsın, ailesinin yanında çalışsın. Bizler gibi kalkıp İstanbul’da iş aramak zorunda kalmasın. O yüzden bölgesel kalkınmaya, yerel kalkınmaya çok önem veriyoruz. Rize limanı bittiğinde, 34 farklı sektörde 8 bin kişiye iş imkânı sağlayacak, inşallah bölge daha da değerlenecek. Lojistik bir üs olması için Rize’yi hep birlikte ayağa kaldırıyoruz."

Utanmaz Bakan Karaismailoğlu'na Vatandaşlarımızdan Tepki

İşkencedere Vadisi’nde yapılacak olan taş ocağı için açılan yol çalışmalarını yerinde inceleyen Karaismailoğlu, bölge halkının sert tepkisiyle karşılaştı. Bölge halkı, doğalarının tahrip edilmesine tepki gösterirken Karaismailoğlu'nun hâlâ utanmadan "2 sene dolmadan çıkıp gideceğiz" sözlerini sarf ettiği duyuldu.

Bakan Karaismailoğlu, vatandaşlarımızın tepkileri üzerine arkasını dönüp korumaları eşliğinde makam arabasına binerek alandan ayrıldı. Bakan'ın ayrılışıyla kalabalıktan yuhalama sesleri yükseldi. Köylüler, "Direne direne kazanacağız" sloganları attı.

Rize İkizdere İskencedere İskencedere Vadisi İşkencedere Mehmet Cengiz Cengiz İnşaat taş ocağı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Adil Karaismailoğlu İyidere Lojistik Limanı ÇED Maden İşleri Genel Müdürlüğü