AKP'li Belediye Başkanı: Suriyeliler Fatih'te Ev Kiralayamaz

TAKİP ET

AKP'li Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan "Suriyeli ya da başka memleketli, Fatih'te herhangi bir ev kiralayamaz" diye konuştu.

Altındağ'da iki Türk gencinin Suriyeliler tarafından bıçaklanması ve birinin hayatını kaybetmesi sonrasında meydana gelen yağma ve şiddet olaylarının ardından önce sığınmacılara Ankara şehrinin sınırları kapatılmış, ardından ise ilçede ikamet eden Suriyelilerin evlerine yıkım tebligatı gönderilmişti.

Son olarak ise AKP'li Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, ilçede hiçbir sığınmacının ev kiralayamayacağını açıkladı.

Aykırı'nın aktardığına göre Başkan Turan, HaberTürk'ten Esra Boğazlıyan'a yaptığı açıklamalarda "Fatih'te ve Esenyurt'ta; bu bizim Bakanlıktan ricamız oldu, İstanbul'da yaşama izni olan herhangi bir yabancı, ikamet izni olan bir yabancı, Suriyeli ya da başka memleketli Fatih'te herhangi bir ev kiralayamaz" diye konuştu.

Fatih ilçesinde artmakta olan sığınmacı nüfusu nedeniyle ocak ayında alınan kararla göçmenlerin oturma izinleri bulunsa dahi Fatih'te ev kiralayamadığını belirten Turan, aynı kararın Esenyurt için alındığını ve kararın akabinde Fatih'ten 8 ayda 7 bin yerleşik göçmenin ayrılmak zorunda kaldığını kaydetti.

İstanbul Deyince Akla Fayih Geliyor: Turistler Fatih'e Uğramadan Gitmez

"Fatih'e nasıl bakıyoruz. Herkesin bir Fatih'i var. Sadece Fatih'i yaşayanların Fatih'i yok. İstanbul dışında yaşayanların Fatih'i var. Türkiye'yi seven herkesin aklında bir Fatih var. Niye bunu söylüyorum? Abartmak için değil. Çünkü Türkiye denince akla İstanbul geliyor. İstanbul deyince akla gelen siluet Fatih'tir. Bir turist İstanbul'a gelip de, Fatih'e uğramadan, Fatih sınırlarına girmeden gidecek olursa bu sayı 3'ü 4'ü geçmez" diyen Turan, "Dolayısıyla kadim bir şehri konuşuyoruz. Payitaht burası. Kadim İstanbul burası. İstanbul'u İstanbul yapan ne varsa... İstanbul beyefendiliği, İstanbul hanımefendiliği, İstanbul lehçesi, İstanbul tüccarlığı, hadi geçelim kabadayılığı hepsinin neşet ettiği, doğduğu yer burası" ifadeleriyle devam etti.

Sosyal Dokunun Korunması Gerekiyor

Turan "Dolayısıyla biz, bu kadim İstanbul'u var eden bu semti inşallah bütün değerleriyle kültürüyle, sanatıyla, ruhuyla eğitimle tekrar inşa etmek istiyoruz. Bunun için de sosyal dokunun korunması gerekiyor. Yani sosyal dokunun güçlenmesi gerekiyor. Tabii Fatih'te hızlı bir dönüşüm yaşıyoruz. Bütün tarihi kentlerde şu yaşanır; kent eskileştiğinde göçmenler bu yerleşimlere gelirler. Kentin yerlileri dışarı doğru çıkarlar. Bu gelişi iyi yönetmek zorundayız. Niye? Kültürümüzü korumak için" şeklinde konuştu.

AKP'li Belediye Başkanı Suriyeliler Fatih'te Ev Kiralayamaz