AKP'li Birinci Gençlerin Özgürlüğüne Düşmanlığı "Alkolizmle Mücadele" Diye Savundu

TAKİP ET

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Müze Gazhane tesisinde gerçekleştirilen caz konserinde alkol satışı yapıldığı ileri sürüldü.

Müze Gazhane sosyal tesislerinde gerçekleştirilen caz konserine gelen gençlere soğuk bira ikram edildi. Ak trollerin olayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tesislerinde 27 yıl sonra ilk defa alkol satışı yapıldığı şeklinde yayması sonrasında İBB'ye yönelik olarak AKP kanadından tepkiler geldi.

AKP MKYK Üyesi Mücahit Birinci ise olaya yönelen itirazları "alkolizmle mücadele"ye bağladı. AKP'lilerin gençlerin özgürlüklerine yönelik olarak "hassasiyet" kılıfıyla yaptığı müdahaleleri savunan Birinci, "Kamu idaresi eliyle alkol satışı yapmak, kanaatimce Anayasa'mızın 58. Maddesine aykırıdır. Zira kamu yönetimi, devlet kurumları, Belediyeler, kendi elleriyle alkolü teşvik etmemelidir. Bu durumun "yaşam tarzı" ile ilgisi yoktur. Mesele alkolizm ile mücadeledir" dedi.

Aynı zamanda avukat olan Birinci olayın alkol satışının hukuka aykırı olduğunu iddia ederek "Bundan vaz geçilmesi elzemdir. Alkol tüketilebilecek yeterince saha varken, Belediye gibi bir kamu kurumunun, bu işin içinde olması kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Ünlü Hukukçudan Birinci'ye İtiraz

Birinci'nin yaptığı "hukuki yorumu" eleştiren hukukçu Gönenç Gürkaynak, "Katılmıyorum. 'Gençler' ve 'alkol düşkünlüğü' unsurları yokmuş ve kategorik olarak alkol yasağı getirirmiş gibi yorum yapılamaz" dedi ve "Devletin 'gençleri alkol düşkünlüğünden koruma' ödevi belediye alanında bira satışına kategorik yasak getirir gibi okunmaz. Ayrıca madem 58. madde konusunda hassasız, "gençleri müsbet ilmin ışığında, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda yetiştirme" ödevimizden de bahsedelim" ifadelerini kullandı.

AKP'nin Alkol Düşmanlığı

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Çin Virüsü salgını bahanesiyle alınan kapatma, yasaklama ve kısıtlama kararları dahilinde alkol satışı da yasaklanmıştı.

Söz konusu yasaklama kararı da doğrudan alınmamış, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu alkol satışının yasaklandığını "istisna kapsamında değil" diyerek açıklamıştı.

AKP'li Birinci Gençlerin Özgürlüğüne Düşmanlığı Alkolizmle Mücadele Diye Savundu