AKP'li Cumhurbaşkanı Açıkladı: Kısmî Kapanma Yarından İtibaren Başlayacak

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugünkü kabine toplantısının ardından Çin virüsü salgınına yönelik Ramazan'da alınacak tedbirlere ilişkin açıklama yaptı.

AKP'li Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Çin Virüsü Tedbirleri

"Ramazan ayının ilk iki haftasında tedbirleri biraz daha sıkılaştırarak kısmî kapanma uygulamasına geçiyoruz."

"Kısmî kapanma, yarın akşam (14 Nisan) itibarıyla başlayacaktır."

“Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması devam edecek. Hafta içi 19.00-05.00 arası sokağa çıkma yasağı uygulanacak.”

"Sokağa çıkma saatlerinde zorunlu haller dışında şehirler arası seyahatlere izin verilmeyecektir."

"8. ve 12. sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışındaki tüm kademeler uzaktan eğitimle faaliyetlerini sürdürecektir."

"65 yaş üstü ve 18 yaş altının şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanma sınırlamasını yeniden getiriyoruz."

"Kamuda saat 16.00'da bitecek şekilde dönüşümlü ve esnek mesai yeniden yaygınlaştırılacak."

"Kamu çalışanlarından hamileler ve kronik hastalığı olanlar ile 10 yaş altı çocuğu bulunan kadın personel idari izinli sayılacak."

"Yeme içme hizmetini veren kıraathane, lokal, çay bahçesi, spor salonu ve benzeri yerler faaliyetlerine bayram sonrasına kadar ara verecek. Lokantalar, Ramazan boyunca sadece belirlenen saatlerde paket ve gel-al sistemiyle çalışacak."

"Oteller, sadece kendi müşterileriyle sınırlandırılmış şekilde hizmet verebilecek, sahte rezervasyon ve benzeri hilelere göz yumulmayacak."

"Konaklama tesisleri ile evlerde toplu iftar ve benzeri organizasyonlar gerçekleştirilemeyecek."

"Düğün, nişan, kına, nikah, genel kurul ve toplantılar ile kapalı alanlarda yapılan etkinliklerin tamamı bayram sonrasına kadar ertelendi."

Tedbirlere ilişkin ayrıntılar, İçişleri Bakanlığınca bu akşam yayımlanacak genelgede belirtilecek.

Avrupa Birliği

"Avrupa Birliğinden tek talebimiz, üyeliği kabul edilen diğer ülkelerle aynı süreçlere ve uygulamalara tabi tutulmamızdır."

"Avrupa ülkelerinde salgın sürecindeki toplumsal kargaşalara verilen tepkiler, Türkiye'ye yönelik çifte standardı gözler önüne sermiştir."

"Bu süreci Avrupa Birliği ile yürütürsek çok daha memnun kalırız, aksi takdirde biz kendi vatandaşlarımız için en iyisi, hayırlısı, faydalısı ne ise onu yapmayı zaten sürdüreceğiz."

Ukrayna ve Rusya

"Rusya ile şartlar ne olursa olsun açık tuttuğumuz diyalog kanallarının bölgemizdeki krizlerin tehlikeli boyutlara ulaşmadan önüne geçilmesi hususunda gerçekten başarılı neticeler verdiğine inanıyorum. Rusya ile birçok alanda başarılı işlere imza attığımızı söylemek istiyorum."

"Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskıy'ı İstanbul'da ağırladık. Sayın Zelenskıy ile Donbass krizi başta olmak üzere Kırım konusunda da ortak görüşte olduğumuzu bir kez daha teyit ettik."

Libya

"Yaklaşık 500 yıllık kadim ilişkilere sahip olduğumuz Libya'nın, barış ve esenlik içinde yaşamasını en az kendi bekamız kadar önemsiyoruz."

"Libya bizim için herhangi bir ülke değildir. Libya'nın bekasını önemsiyoruz. Bu ülkenin egemenliğine, toprak bütünlüğüne yapılan saldırılar karşısında yanında durmaktan hiçbir zaman çekinmedik. Verdiğimiz desteklerle Libya'nın yeniden huzura kavuşmasını sağladık." 

Türkiye

"Türkiye'nin demokrasi, insan hakları, hukuk devleti, ekonomide güven ve istikrar gibi hususlardaki gayretleri öncelikle kendi vatandaşlarının hak, özgürlük ve refah seviyesini yükseltmeyi amaçlamaktadır."

"Türkiye'nin terör örgütleriyle, darbe heveslileriyle, ekonomik tetikçilerle, siyaset mühendisleriyle, sosyal kargaşa çıkartma gayretleriyle mücadelesinde kritik bir safhaya geldik."

Öte yandan AKP'li Cumhurbaşkanı, her zamanki gibi konuşmasının devamında batık hâldeki Türkiye ekonomisini övdü. Çürümeye terk edilen tonlarca patates ve soğanı, Toprak Mahsulleri Ofisi adına alıp ihtiyaç sahiplerine ücretsiz hibe ettiklerini marifetmiş gibi anlatan Erdoğan, finansal dalgalanmaların da Türkiye'nin reel ekonomik durumunu yansıtmadığını iddia etti.

Tayyip Erdoğan kabine toplantısı Erdoğan açıklama kapanma tam kapanma kısmi kapanma Ramazan Ramazan ayı tedbirler kısıtlamalar pandemi salgın koronavirüs