AKP'li Cumhurbaşkanı'nın Çıkardığı Kararname AYM Tarafından İptal Edildi

TAKİP ET

Anayasa Mahkemesi, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çıkardığı akademisyen personel kadrolarının iptal ya da ihdasına ilişkin cumhurbaşkanlığı kararnamesini iptal etti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 27 Temmuz 2020 tarihli resmi gazetede yayımlanan 65 numaralı Bazı Yükseköğretim Kurumlarına Kadro İhdas Edilmesine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, CHP  tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüş ve başvuruda Kararname'nin cumhurbaşkanlığı kararnameleri için anayasada çizilen sınırları aştığı ve üniversitelerde vazife gören akademisyen personel kadrolaraının iptal ya da ihdasına ancak kanunla karar verileceği belirtilmişti.

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusunu inceledi ve kararnamenin ilgili bölümünün anayasa aykırı olduğunu tespit ederek iptaline karar verdi.

AYM'nin söz konusu kararında 16 Nisan'da yapılan halkoylamasıyla geçilen yeni rejimde getirilen cumhurbaşkanlığı kararnamesi yetkisinin sınırsız olmadığı ve anayasanın kanunla düzenlenmesi gerektiğini emrettiği meselelerde cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacağı belirtildi.

Mahkemenin kararında, "Dava konusu kuralda da öğretim üyesi kadroları düzenlendiğinden, kuralın kadro düzenlemesiyle birlikte öğretim elemanlarının görev ve yetkileriyle özellikle özlük haklarını etkilediği, bu çerçevede Anayasa'nın 130'uncu maddesi bağlamında münhasıran kanunla düzenlenmesi gereken konuda düzenleme yaptığı açıktır.

Anayasa'nın 130'uncu maddesinde üniversitelerin kanunla kurulacağı vurgulanmış olup dava konusu kuraldaki üniversite öğretim elemanlarının kadrolarının düzenlenmesine ilişkin husus, Anayasa'da Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle düzenleneceği özel olarak öngörülen konulara ilişkin de değildir. Bu itibarla kuralda Anayasa'nın 130'uncu maddesi bağlamında 104'üncü maddesinin 17'inci fıkrasının üçüncü cümlesine aykırı şekilde düzenleme yapıldığı anlaşılmaktadır" denildi.

AKP'li Cumhurbaşkanı'nın Hukuksuz Kararnamesi AYM Tarafından İptal Edildi