AKP'li İbrahim Yurduseven: Çocuk İşçiliği Yoksulluğa Bağlı Bir İşçilik Değil

TAKİP ET

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Çocuk Hakları Alt Komisyonu'nda sanayi, tarım ve hizmet sektörlerinde suiistimal edilen çocuklar gündeme geldi.

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Kemalettin Sakin, çocuk işçiliğinin ülkede geldiği son noktayı anlattı. Sakin, “Çocuk işçiliğinde yoksulluk en önemli neden. Eğitim hizmetlerine erişememe, göç, aile bireylerinde yetişkin olanların iş bulamaması, işverenlerin çocuk iş gücü talebi, geleneksel bakış açısı, mevzuatın uygulanmasından kaynaklanan eksiklikler de çocuk işçiliğin nedenlerinden olarak gözümüze çarpıyor” dedi.

Çocukların altı yaşından itibaren dilendirildiğini, ülkede 700 binden fazla çocuğun çalıştırıldığını, kötü muamelelere maruz kaldığını ve ailelere bu nedenlerle çok sayıda soruşturma açıldığını söyleyen Sakin, “İstihdam sektörü olarak baktığımızda, çocuklarımız tarım, sanayi ve hizmet sektöründe yoğun olarak çalışıyorlar. Sanayi sektöründe de daha çok oto sanayi ve mobilyacılıkta çocuk işçiliği yaygın olarak görülüyor” açıklamasında bulundu.

Çocuk İşçiliğini Yoksulluğa Bağlamak Yanlış

Kemalettin Sakin'in açıklamasının ardından Cumhur İttifakı üyesi milletvekillerinden itiraz geldi. Bazı çocukların kendi istekleriyle çalıştığını, zengin aile çocuklarının da bunların aralarında bulunduğunu iddia eden AKP’li İbrahim Yurduseven, “Çocuk işçiliği sadece yoksulluğa bağlı bir işçilik değildir. Çocuk işçiliğinde aileye katkı, ailenin ekonomik durumuna katk vardır. Aile zengin olduğu halde traktörle tarla süren bir sürü çocuk var, bunlar yoksulluktan mı tarlaları sürüyorlar? Aileye ekonomik katkı yapmak için sürüyorlar. Çocuk işçiliğini iila yoksulluğa bağlamak, özellikle doğu ve güneydoğudaki vatandaşlarımızın yoksulluğuna bağlamak bence yanlış” dedi.

MHP’li M. Nurullah Sazak “Bazı işler çocukluktan öğrenilir sonra öğrenilemiyor” diyerek savunma yapmaya çalıştı.

çocuk işçi yoksulluk akp ibrahim yurduseven mhp nurullah sazak kemalettin sakin